Case: Karihaugen borettslags nye ladere startet en elbiltrend

Av Bjørn Kåre Kaslegard den 31.10.2017 |

Del:

– Vi har ikke trengt å ofre elbilladingen en tanke i etterkant, sier nestleder i Karihaugen borettslag. Brukerne av anlegget er de som betaler; de andre beboerne slipper å betale en krone.

Karihaugen, Damir Cokovic.png
Nestleder i Karihaugen borettslag, Damir Cokovic, er fornøyd med elbilladingen som ble satt opp av Energiplan i sommer. Her fra parkeringsplassen med de nye ladestasjonene installert. 

Som nestleder i styret i Karihaugen borettslag var Damir Cokovic naturligvis engstelig for ressursene det ville kreve å skaffe ladeløsning til elbil. Men i etterkant er han full av lovord:

– Vi er fornøyde, beboerne er fornøyde, og anlegget innfrir på alle punkter. Det er absolutt ingen problemer, og det beste av alt: Energiplan har tatt seg av alt det praktiske, vært behjelpelige med infoskriv til alle beboerne og drifter faktureringen, sier Cokovic.

LES OGSÅ: Slik tilrettelegger Energiplan for elbillading i næringsbygg og borettslag

 

Brukerne betaler finansieringen

Hele prosjektet – elektrisk infrastruktur, ladepunktene fra EV-Box, all installasjon og oppsett samt rådgivning – fikk tilskudd fra Oslo kommune. Energiplan var behjelpelige med søknaden, og i dette prosjektet dekket tilskuddet nesten halvparten av kostnadene.

LES OGSÅ: Støtteordninger for elbilladestasjoner (en Oslo-guide)

De resterende kostnadene dekkes ved å ta et påslag ved lading. Slik betaler brukerne for hele installasjonen, mens de som ikke eier elbil eller hybrid slipper å betale en krone.

LES OGSÅ: Slik går du frem for å skaffe elbillading i borettslaget

 

Drifter faktureringen

– Det som viste seg å være hovedønsket var at det ikke skulle være noe jobb i etterkant, med for eksempel fakturering av beboere. Styret har dessuten vanlige jobber å gå til på dagtid, og det krever jo mye å lage et sånt anlegg, sier Cokovic.

Siden det var viktig for Karihaugen å slippe å drifte ladeanlegget og å fakturere beboerne, er dette en jobb Energiplan har tatt på seg å gjøre for dem. Energiplans backoffice-løsning identifiserer brukerne når de lader og knytter strømbruken opp mot hver enkelt beboer.

 

 

Bruken eksplodert

Cokovic kan melde om at det hver eneste uke tikker inn flere beboere som rapporterer at de har bestilt elbil eller vil være brukere av anlegget. Som vi ser er det ofte naboen som er den beste elbilselgeren av dem alle.

Karihaugen har lastbalansering, som betyr at ladepunktene automatisk passer på å ikke overbelaste anlegget, eller at beboerne må betale store summer under effekttopper. Med tanke på hvordan bruken av ladepunktene har eksplodert fra juli til oktober er det bare et spørsmål om tid før dette slår inn:

 

Screen Shot 2017-10-27 at 12.46.00

 

Så skader det jo heller ikke at Karihaugen kan gjøre seg ganske mye mer attraktivt på boligmarkedet ved å skilte med egne ladeplasser for elbil til fremtidig nye beboere. 

Har du flere spørsmål om elbillading? Besøk vår ressurside for lading av elbil

 

seminar_elbillading_borettslag

 

Her er noen fakta om Karihaugen, for å gi et tydeligere bilde av prosjektet:

 • Borettslaget ligger i Oslo, og består av 545 leiligheter i blokkbebyggelse.
 • De har både private plasser i et eget anlegg, samt to fellesparkeringsplasser på taket, litt adskilt fra hverandre.
 • Borettslaget har 230V IT nett.
 • Antatt antall BEV/PHEV som vil lade i første fase: 25-30
 • Samtidighetsfaktor (hvor mange lader samtidig) 10-15
 • Antatt behov for antall som vil lade om 2-3 år: 50-80

 

Detaljert ble følgende levert:

 • Etter en befaring hvor Energiplan kartla hvor ladepunktene burde stå, kom vi frem til en løsning med 18 ladepunkter fordelt på to anlegg.
 • Energiplan satte sammen et informasjonsskriv som ble sendt rundt til beboerne i forkant på både post og e-post.
 • Behjepelig med søknad og godkjenning av støtte fra Oslo kommune mai 2017
 • Kontrakten ble signert 24. mai, og anlegget var alt i drift fra 12. juli – under to måneder senere.
 • Samarbeidspartnere på dette prosjektet: Nopek Elektro AS og EV Box.
 • Resultat: 2 adskilte ladeanlegg med totalt 18 ladepunkter i drift fra 12.07.2017

elbil elbil-lading

Bjørn Kåre Kaslegard

Skrevet av: Bjørn Kåre Kaslegard

Bjørn kåre Kaslegard er energirådgiver i Energiplan. Han er kybernetikkingeniør og har bakgrunn fra byggautomasjon og ventilasjonsbransjen. Bjørn Kåre er opptatt av å hente det beste ut av de tekniske anleggene i ett bygg. Fokus til enhver tid er å behovstilpasse og optimalisere driften med tanke på inneklima, energiforbruk og energikostnader. Han jobber med energianalyse/rådgivning, energimerking, rådgivning innen byggautomasjon/SD og elbil ladeløsninger.
false