Case: Norges mest energieffektive svømmehall

Av Anders Rudlang den 28.06.2017 |

Del:

Holmen svømmehall i Asker åpnet søndag 25. juni for publikum.  – Dette er Asker kommunes nye stolthet, sier daglig leder i Solel AS, som har stått for leveransen av solcelleanlegget. Per Urdahl_solel as_energiplan.pngPer Urdahl, daglig leder i Solel AS  - her foran solcellepanelene på taket til Holmen svømmehall i Asker. Solel AS er selskapet som vant anbudet med å levere solcelleanlegget til Holmen svømmehall. Energiplan bruker Solel AS som partner for å tilby komplett solcelleanlegg for bygg. Foto: skjermdump. 

– Det går mange tiår mellom hver gang en kommunen åpner en ny svømmehall. I dag ønsker vi velkommen til ikke mindre enn den mest moderne og energieffektive svømmehallen i landet. Summen av disse teknologiske løsningene er helt i toppsjiktet av det som finnes og gjør altså at Holmen er Norges mest energieffektive svømmehall, sa ordfører i Asker kommune, Lene Conradi i sin åpningstale til publikum 25. juni.

 

solstrøm_energiplan

LES OGSÅ: Slik utfører Energiplan en solcellekalkyle for næringsbygget ditt

80.000 kW timer i året

Leveransen av solcelleanlegget, som består av 330 paneler både på tak, sørvegg og ved sykkelparkeringen er det Solel AS som står for.

– Dette er Asker kommunes nye stolthet. Det er et bygg med fokus på energi og vi har levert solcelleanlegget her. Det består av 330 paneler med 90 kW peak og kommer til å produsere ca 80.000 kW timer i året, sier Per Urdahl, daglig leder i Solel AS til enerWE.

– Asker kommune ønsket at denne hallen skal være for beboerne i kommunen. Derfor har de valgt å bare utnytte deler av taket for solceller og resten av taket skal være til rekreasjon, sier Urdahl til enerWE.

Se videointervjuet enerWE har laget med Urdahl her.

Holmen Svømmehall from enerWE on Vimeo.

 

Først i Norge: – Unikt

Urdahl forteller i videoen om kommunens satsingen på energieffektivitet, som er bevisst:

– Asker kommune har ønsket å utnytte de mulighetene som man kan få med solenergi. Ved å installere på veggen så får én faktisk veldig bra utnyttelse av sydveggen her på denne svømmehallen.

– Dette er helt unikt, det er den første veggen i Norge med solceller på denne måten her, påpeker Urdahl til enerWE.

– Det er ikke bare å skru opp noen solpaneler. Dette er et fagfelt som må beherskes, sier Urdahl til enerWE.

LES OGSÅ: Hva er bygningsintegrerte solceller (BIPV)?

Screenshot 2017-06-28 13.40.10.png
Holmen svømmehall i Asker er blitt et moderne funkisbygg med energieffektive løsninger. Foto: Asker kommune. 

Her har vi gjengitt noen spørsmål til Urdahl fra reporter Anders Lie Brenna i enerWE:

Svømmehaller krever mye energi for å varme opp vannet i bassenget - går produksjonen i pluss med solpanel på taket?

– Solcellene er en del av dette, og de vil produsere en god del strøm, men det er også andre energitiltak som er gjort her. For eksempel måten det er bygget på, solfangere og energibrønner er også tatt i bruk her - som bidrar i det totale regnestykket.

Vet du om andre svømmehaller som er bygget der man skal prøve på tilsvarende?

– Det er mange som er interessert i en del av de løsningene som er benyttet her. Det er definitivt sånn at slik man her utnytter solenergi også vil være interessant for andre. Vi er i en dialog med noen, så vi får se.

Screenshot 2017-06-28 13.40.47-481924-edited.pngStore flater med solceller på taket bidrar med solenergi. 

Svømmehaller bruker jo mye strøm, kan du si noe om hvor mye Asker kommune ser for seg å spare på strømregningen ved å ha solpaneler på taket her?

– Vi har ikke oversikt over energiregnskapet til kommunen, men det jeg kan si, er at den mengden solstrøm som produseres fra panelene kommer til å gå inn i bygget - og bygget er tilnærmet i energibalanse. 

Har du flere spørsmål om solcellestrøm? Besøk vår ressurside for installering av solcellepanel.

 

ebok_solcellepanel_næringsbygg

 

solcelle solenergi

Anders Rudlang

Skrevet av: Anders Rudlang

Anders Rudlang er daglig leder i Energiplan. Han har omfattende og mangeårig bakgrunn fra IKT og Energi. Anders er opptatt av å utvikle og levere avanserte løsninger og tjenester for effektivisering av energibruk i bedrifter og private boliger. Han arbeider med energistyring av energi fra strømnettet, smarte målere, Elhub, solcelleløsninger, batterilagring, elbil ladeløsninger og integrasjon av andre alternative energikilder.
false