Derfor automatiseres strømmålingen

Av Sven Kåre Anfinset den 06.11.2017 |

Del:

Har du nylig måttet slippe en elektriker inn i sikringsskapet ditt er du ikke alene. Nå skal hele Norge få automatisk strømmåler (AMS).

image-of-a-finger-pointing-at-a-modern-electric-meter-picture-id455043925.jpg

Den klassiske roterende skiva vi forbinder med strømavlesning vil snart virke like utdatert som den roterende tallskiva på gamle telefoner. Fremtiden har kommet til sikringsskapet ditt, eller vil i hvert fall gjøre det innen 2019. Vi snakker om AMS (Avanserte Måle- og Styringssystemer), eller smartmåler på folkemunne.

AMS er en liten digital boks som automatisk leser av strømforbruket ditt opptil flere ganger i timen, og overfører informasjonen til strømleverandøren din via nett. Dette gjøres via radionettverk, men du kan koble den opp mot Wi-Fien din om du så ønsker.

Vi snakker her om et godt eksempel på Tingenes Internett – gjenstander som kobles til internett for å automatisere samfunnet eller gi andre fordeler. Så hva er fordelene med AMS?

LES OGSÅ: Hvordan fungerer et energistyringssystem?

 

Dette er fordelene med AMS

Først og fremst blir det mye enklere å lese av strømmen, nå som det gjøres automatisk. Målingen blir også mye mer nøyaktig, noe som blant annet er viktig for spotprisavtaler – du kan faktureres for faktisk forbruk. Tidligere har strømselskapene måttet regne et gjennomsnitt basert på månedlige avlesninger, som ikke reflekterer effektbruk. Den varierer nemlig i løpet av døgnet.

Ved siden av fakturering betyr også de hyppige oppdateringene at strømselskapene vil oppdage avvik raskere. Om det skulle forekomme et strømbrudd, vil det blir varslet om automatisk.

Med omfattende innsikt i strømforbruket fra hver husstand og næringsbygg, blir det også lettere å drifte strømnettet effektivt. Det vil bidra til å holde strømprisene litt lavere, siden færre unødvendige utgifter må kompenseres for.

 

Åpner for tilleggstjenester

Ettersom du også selv kan koble deg opp til smartmåleren, blir det mye enklere å få oversikt over strømmen du bruker. Det fungerer perfekt med SD-anlegg dersom du har det, eller til og med via app-løsninger.

Med bedre oversikt blir det også enklere for deg å tilpasse bruken av strøm, og oppdage hva de store strømtyvene er. I bygninger med mange driftselementer kan du bruke et energistyringssystem til å tilpasse strømforbruket automatisk.

Tingenes Internett betyr at strømavhengige gjenstander også blir smarte, og da er du avhengig av AMS-måler for å gi dem nødvendige data. For eksempel finnes det varmtvannstanker som passer på å varme opp vannet når strømmen er billig, og tar en pause når belastningen er som verst. Har du solceller på taket kan du automatisk ta strømmen derfra når vanlig strøm koster mye.

LES OGSÅ: Smarte målere (AMS) gir nye muligheter for strømkundene

 

Miljø

Det er ikke til å komme bort fra at AMS også er et viktig miljøtiltak. Gradvis ser vi at mer uforutsigbare former for fornybar energi blir viktigere, som vind og sol, og ikke bare vannkraft. Det betyr også at strømtilbudet vil variere mer enn vi er vant til. Da må man være enda mer påpasselig med hva man krever av strømnettet.

LES OGSÅ: Fordeler med solceller og solcellestrøm

Med tilgang på full informasjon om strømforbruket ditt kan du tilpasse deg strømnettet mye enklere. Strømselskapene kan så og si «outsource» litt av ansvaret til deg, og vite at forbrukerne vil dempe belastningen på nettet av egen fri vilje.

Dermed slipper strømleverandørene å bygge ut i like stor grad, noe som vil kreve både enorme pengesummer og inngrep i naturen. Selv fornybar energi betyr jo vannkraftanlegg og vindmølleparker, og selv om det er langt bedre enn kullkraftverk er det fint å kunne holde det til et minimum. 

energistyringsverktøy_webbasert

Smartmåler (AMS)

Sven Kåre Anfinset

Skrevet av: Sven Kåre Anfinset

Sven Kåre Anfinset er energirådgiver i Energiplan. Han har jobbet som bedriftsrådgiver i Ustekveikja Energi i 11 år og er opptatt av å finne optimale løsninger for bedrifter som ønsker å redusere sine energikostnader gjennom riktig strømavtale og reduksjon i forbruk.
false