Derfor må du ha en profesjonell ladeløsning til din elbil

Av Bjørn Kåre Kaslegard den 21.03.2017 |

Del:

I dag er det vanlig at mange har en veldig enkel ladeløsning hjemme. Men hva er forskjellen på disse og mer profesjonelle ladeløsninger? 

ladeløsning til elbil_installering_elektriker.jpg
Vanlige stikkontakter er ikke beregnet for å lade en hel elbil. I verste fall kan du risikere strømbrudd. Det kan være lurt å få installert en profesjonell ladeløsning til elbilen. Foto: EV-box.com

Stikkontakt-løsningen

Den hittil enkleste ladeløsningen til elbil er rett og slett å bruke vanlig jordet stikkontakt (eller Schuko-kontakt på fagspråket). Per mai 2016 var dette fremdeles løsningen til 70 prosent av elbileierne i Norge. Det kan nok forklares med at det er billigere enn å installere egne ladepunkter, og at det hittil har fungert "greit nok" for de fleste. Vanlige strømuttak kan du også finne hvor som helst, så det er utrolig enkelt å oppdrive.

Vanlige stikkontakter er likevel ikke beregnet for å lade en hel elbil, og det betyr at det går mye tregere å lade enn nødvendig. I tillegg er strømkursen nødt til å sikres for å ikke risikere strømbrudd, eller i verste fall overoppheting og brann. Ideelt sett er lading av elbil med stikkontakt bare en nødløsning, som henger igjen fra elbilens barndom da gode alternativer ikke ennå var tilgjengelige.

LES OGSÅ: Slik kontrollerer du el-forbruket i næringsbygg

Hjemmeladestasjon

En annen vanlig løsning for lading hjemme er en hjemmeladestasjon, som gjerne er tilpasset den spesifikke elbilen som skal bruke ladestasjonen. Denne lader raskere, gjennom en såkalt type 2-kabel som er mer robust og utviklet spesielt for elbil. En slik stasjon bruker som regel det som kalles Modus 3, hvilket betyr at ladingen gjennomføres etter et regelverk som sikrer at bil og el-anlegg blir brukt på sikrteste måte helt automatisk.

ladeløsning til elbil_hjemme_ev box.jpg
Lad hjemme: Det enkleste er å installere en egen ladestasjon til elbilen i garasjen eller på husveggen. Foto: ev-box.com

Disse ladestasjonene har større kapasitet enn via en stikkontakt (Schuko), men kommer selvsagt ikke uten visse ekstra utfordringer. Veldig mange boliger har kun et 230V el-anlegg og maks 16A sikring til garasjestrømmen, hvor hjemmeladeren vanligvis installeres. Dette betyr at ladefart på et slikt anlegg blir 3,7 kWh - maks 7,4 kWh. Dette er allikevel 2-4 ganger raskere enn med vanlig Schuko-kontakt. Skal du da ha 11 kWh eller opptil 22 kWh ladefart i boliger med eldre el-anlegg må du oppgradere el-anlegget. Nyere boliger bygget etter 1996/97 har ofte et 3 fas 400 volt el-anlegg, og da er 11-22 kWh ladefart mulig.

En vanlig enebolig kan altså i dag settes opp med normalt 3,7 eller 7,4 kWh ladefart med type 2 flexilader eller hjemmelader. Hvis eksisterende kurs ikke har god nok kapasitet, kan det koste opptil Kr. 40.000 å installere omformere, og selv da risikerer du kortslutninger dersom strømfordelingen feilbelastes. Ta kontakt med elektriker for å sjekke ut el-anlegget før du går til innkjøp av ladeløsninger!

 

Bedriftsløsninger og fellesgarasjer

Lading av elbil bedriftsløsning.png

Hvis du eier eller forvalter næringsbygg med fellesgarasjer, er du avhengig av en løsning som fungerer for mange forskjellige elbiltyper. Flexiladere med Type 2 / Modus 3 dekker alle moderne elbiler som selges i Europa. Du kan sette opp flere ladepunkter (kontaktpunkter) i samme ladeinfrastruktur (f.eks. 10 ladepunkter som ''samarbeider'').

Sørg for at alle ladepunktene samarbeider om lastbalansering av tilgjengelig strøm fra el-anlegget slik at alle biler som er tilknyttet får sin del selv om el-anlegget yter mindre enn alle tilknyttede biler sammenlagt krever. Mange samtidige elbiler som lader krever en enda større kapasitet, så det nytter ikke alltid å bare installere mange ladepunkter. Du må kanskje også oppgradere hele el-infrastrukturen i garasjeanlegget. Bestill en befaring av el-anlegget i garasjeanlegget før du planlegger ladeinfrastruktur.

LES OGSÅ: Hva må vi tenke på når bedriften skal tilby lading av elbil?

Samtidig er du nødt til å tenke på finansiering av elbillading. En elbil tar ikke så mye strøm som man kanskje frykter, men hvis du har 10 moderne, rene elbiler som lader i døgnet, ender du også ofte opp med over 1000 kWh strømbruk daglig. Strømpris pluss nettleie og avgifter kan da fort bli over 1000,- i døgnet, og dermed altså 365.000,- per år.

Heldigvis finnes det mange betalingsløsninger, hvor hver enkelt elbileier betaler for sin egen bruk, enten gjennom abonnementsordninger eller direkte betaling. En vanlig løsning for bedrifter er å utstyre de ansatte med kort eller nøkkelring med RFID-brikke, som kobles opp mot RFID-leseren i ladestasjonene, som igjen har godkjent strømmåler integrert. Da bestemmer du hvem som skal betale, og hvor mye.

Har du flere spørsmål om elbillading? Besøk vår ressurside for lading av elbil

 

elbillading i næringsbygg

elbil elbil-lading

Bjørn Kåre Kaslegard

Skrevet av: Bjørn Kåre Kaslegard

Bjørn kåre Kaslegard er energirådgiver i Energiplan. Han er kybernetikkingeniør og har bakgrunn fra byggautomasjon og ventilasjonsbransjen. Bjørn Kåre er opptatt av å hente det beste ut av de tekniske anleggene i ett bygg. Fokus til enhver tid er å behovstilpasse og optimalisere driften med tanke på inneklima, energiforbruk og energikostnader. Han jobber med energianalyse/rådgivning, energimerking, rådgivning innen byggautomasjon/SD og elbil ladeløsninger.
false