Er det lov å nekte beboere å installere ladepunkt for elbil i sameier og borettslag?

Av Anders Rudlang den 12.01.2018 |

Del:

Nå blir det lettere å kreve lading av elbil i sameiet. En rekke nye regler for sameier trådde i kraft ved årsskiftet. 

Artboard.png

Svaret på spørsmålet over er «Nei» når det gjelder boligsameier. Tidligere har det vært vanskeligere for de som bor i sameier og borettslag å sørge for infrastrukturen rundt lading av elbil enn det er for de som bor i enebolig. Det burde vel egentlig ikke ha noe å si hvorvidt du bor i blokk eller villa når motivasjonen er å leve miljøvennlig og energieffektivt (eller å utnytte frynsegodene som kommer med elbil). Stortinget har også pålagt regjeringen å vurdere samme endring i lovverket for borettslagene.  

På grunn av ny eierseksjonslov som trådde i kraft ved årsskifet,  er det nå faktisk ulovlig å nekte beboere å installere ladepunkter i sameiet. Men hvorfor var det noen som nektet i utgangspunktet?

Endringene fra 1.1.2018 gjelder bl.a. for Eierseksjonsjonsloven § 25 første ledd - les dette kapittelet i Lovdata her.

LES OGSÅ: Nå blir det lettere å ha elbil i sameiet (EKSTERN LENKE)

Forbud på grunn av «brannfare»

Mange borettslag og sameier har forbudt lading av elbil fordi de er redde for at brann skal oppstå under lading, og deretter spre seg fra garasje til beboernes leiligheter. Det høres jo i utgangspunktet ganske rasjonelt ut, hadde elbillading faktisk vært en seriøs brannfare til å begynne med.

Følger man DSBs regelverk for installasjon og vedlikehold av ladepunkter, er det overhodet ikke noe grunnlag for å frykte brann forårsaket av lading av elbil. Faktisk gjorde DSB flere tester, der de måtte jobbe hardt i to timer for å klare å sette fyr på bilbatteriene i en Volkswagen e-Golf.

LES OGSÅ: DSB: – Ikke høyere brannrisiko i parkerte elbiler

Regjeringen enige – forbudt å forby

Som følge av dette påla Stortinget regjeringen i 2017 å utarbeide nye lovreguleringer om at det ikke lenger skal være lov for sameier og borettslag å nekte beboere å installere type 2-ladebokser forutsatt at beboeren betaler for det selv. Alle er tjent med mer miljøvennlig transport på veiene, og da er det svært ugunstig om uberettigede rykter skal hindre noen i å anskaffe elbil.

Mange borettslag og sameier velger allerede å sørge for en god ladeinfrastruktur. Ettersom det både vil øke verdien på eiendommen og dessuten bli nærmest påkrevd i fremtiden, er det gode grunner til å være tidlig ute. Beboerne kan selv ta hele eller deler av kostnadene uansett gjennom en egenandel eller/også i form av et påslag på strømprisen ved lading av elbil.

Ettersom deler av årsaken til Stortingets forbud mot ladenekt er å oppfordre til flere elbiler, finnes det også støtteordninger i Oslo. Det er noe alle i området burde ta en titt på så fort de begynner å vurdere egne ladestasjoner.

LES OGSÅ: Slik tilrettelegger Energiplan for elbillading i næringsbygg og borettslag

Har du flere spørsmål om elbillading? Besøk vår ressurside for lading av elbil

 

seminar_elbillading_borettslag

elbil elbil-lading

Anders Rudlang

Skrevet av: Anders Rudlang

Anders Rudlang er daglig leder i Energiplan. Han har omfattende og mangeårig bakgrunn fra IKT og Energi. Anders er opptatt av å utvikle og levere avanserte løsninger og tjenester for effektivisering av energibruk i bedrifter og private boliger. Han arbeider med energistyring av energi fra strømnettet, smarte målere, Elhub, solcelleløsninger, batterilagring, elbil ladeløsninger og integrasjon av andre alternative energikilder.
false