Gjør borettslaget til sin egen strømprodusent

Av Anders Rudlang den 26.05.2017 |

Del:

Mange kraftleverandører tilbyr nå plusskundeavtale, som lar privatpersoner produsere egen strøm. Hvis et helt borettslag eller et sameie går sammen får dere virkelig fart på sakene.

iStock-89028648.jpg
Et borettslag eller sameie med store takflater og flere hundre leiligheter kan fort produsere så mye solenergi at de normalt skulle regnes som en konsesjonspliktig strømprodusent. Dette unngås ved at det er mulig for et helt borettslag eller sameie å bli plusskunde. Da kan det fort begynne å bli lønnsomt. 

LES OGSÅ: Solenergi for borettslag - fremtiden er her

Hva er en plusskundeavtale?

Plusskundeavtale er noe flere kraftleverandører nå tilbyr til kunder som både bruker og produserer strøm. Dette er en avtaletype/strømabonnement som lar kunden selge strøm tilbake til kraftleverandøren når produksjonen fra f.eks. eget solcelleanlegg går i pluss i forhold til eget forbruk. Ved å installere solceller på taket eller fasadene på bygningen kan du både dekke deler av ditt eget strømbehov, samt selge strømmen tilbake til strømselskapet når du i perioder produserer mer enn du kan bruke selv.

LES OGSÅ: 5 ting du må vite om trading av strøm til dine bygg

På sikt vil det også bli lønnsomt å kunne lagre solstrømmen i lokale batterier og bruke den under effekttopper når strømmen fra nettet er dyrest. Lokale batteriløsninger er fortsatt i overkant dyre, men i løpet av de neste 2-3 år vil egen lagring av solstrøm med automatisk styring av strømforbruket fra nett eller batteri bli lønnsomt.

I mellomtiden tilbyr noen kraftleverandører en fordelaktig ''Solkonto'' hvor du kan sette inn pengene for strømmen du selger inn på en egen konto, som så kan brukes til å dekke betalingen for strømmen du bruker. Dette jevner riktignok ikke ut effekttoppene, men lar deg utnytte din egen strømproduksjon fullt ut.

LES MER: Solenergi for borettslag og boligsameier (energiplan.com)

 

Hvorfor er dette så bra for borettslag og sameier?

Det er satt begrensninger for hvor mye strøm en privatkunde kan produsere før man blir definert som konsesjonspliktig strømprodusent og får helt andre regler å forholde seg til. Et borettslag eller sameie med store takflater og flere hundre leiligheter kan fort produsere så mye solenergi at de krysser denne grensen.

NVE (Norges Vassdrags- og Energidirektorat) har derfor utarbeidet en egen forskrift for boligselskap hvor disse har mulighet for å produsere solenergi fra et felles anlegg, og definere seg som en Plusskunde med rett til å selge tilbake overskuddsproduksjon på vegne av alle beboerne/leilighetene i boligselskapet. Plusskundeordningen er en måte å sette kraftleverandøren som mellommann for å selge strømmen du produserer tilbake til kraftmarkedet. Her kan du bare levere en begrenset mengde strøm, noe som dermed setter en begrensning for inntjeningen.

Borettslag og sameier kan derimot slå sammen kvotene til hver beboer, og dermed produsere mye større mengder strøm under én og samme plusskundekonto. Når du kombinerer dette med større solcellearealer som de disponerer til sammen, kan dette begynne å lønne seg.

LES OGSÅ: Hva slags ROI kan jeg forvente fra solceller på næringsbygg?

 

Hvordan blir borettslag/sameiere plusskunde?

Våre rådgivere i Energiplan hjelper gjerne ditt borettslag eller sameie med å se på mulighetene for å etablere solcelleproduksjon av strøm med plusskundeavtale. Vi har ekspertise på solenergiløsninger som kan gjøre en mulighetsanalyse av ditt borettslag/sameie mht mulig solenergiproduksjon.

Vi bruker flyfoto/satellittfoto, databaser og verktøy som gir oss alle nødvendige verdier for å utføre beregninger. Ved å se på historisk forbruk for hele borettslaget/sameiet sammen med mulighetsanalyse for produksjon av egen solcellestrøm kan vi raskt finne ut av hvor stor total kostnadsreduksjonen kan bli. Våre energirådgivere ser samtidig på andre muligheter for å spare strøm og unngå effekttopper i borettslagets felles strømanlegg.

Vi kan også se på solenergi i kombinasjon med felles ladeanlegg for elbiler og ladbare hybrider. En befaring gjøres etter avtale, og da ser vi også på deres eksisterende strømavtale for å finne den beste løsningen. I tillegg ser vi på muligheter for Enova-støtte eller støtte fra din lokale kommune. Hvis analysene ender ut i et prosjekt tar vi ansvaret for å gjennomføre det hele, samt at vi tilbyr markedets beste Plusskunde-strømavtale med avtale om kjøp av overskuddsproduksjonen fra solcelleanlegget.

LES OGSÅ: Dette kan du tjene på en total solcelleløsning 

Har du flere spørsmål om solcellestrøm? Besøk vår ressurside for installering av solcellepanel.

 

Hvordan holder vi orden på kjøp, salg og bruk av solcellestrømmen?

Med vårt energistyringssystem overvåker vi totalt strømforbruk i borettslaget/sameiet, total produksjon av strømproduksjon fra solceller samt hvor mye som selges tilbake av solcellestrømmen. Slik brukes solcellestrøm for å spare kostnader i borettslaget. Borettslaget/sameiet definerer selv hvordan redusert forbruk og salg av egen produksjon skal fordeles på den enkelte beboer/andel, men vi rådgir gjerne. 

 

solstrøm_energiplan

solcelle solenergi

Anders Rudlang

Skrevet av: Anders Rudlang

Anders Rudlang er daglig leder i Energiplan. Han har omfattende og mangeårig bakgrunn fra IKT og Energi. Anders er opptatt av å utvikle og levere avanserte løsninger og tjenester for effektivisering av energibruk i bedrifter og private boliger. Han arbeider med energistyring av energi fra strømnettet, smarte målere, Elhub, solcelleløsninger, batterilagring, elbil ladeløsninger og integrasjon av andre alternative energikilder.
false