Hva er bygningsintegrerte solceller (BIPV)?

Av Anders Rudlang den 23.06.2017 |

Del:

Bygningsintegrerte solceller er på full fart inn i markedet. Her er det du trenger å vite om dette (med video). 

bygningsintegrerte solceller_holmen svømmehall.png
Her er bygningsintegrerte solceller (BIPV) under installasjon på veggen på Holmen svømmehall i Asker. 

Den vanligste måten å installere solenergi på har hittil vært å montere utenpåliggende solpaneler på taket. Dette fungerer bra, og er raskest og billigst på tak som er sydvendt eller flate, og ellers velegnet for denne type montering.

LES OGSÅ: Slik plasserer du solcellene for maksimal produksjon

Mange bygg har imidlertid krav til estetikk og utseende hvor utenpåliggende solcellepaneler passer dårlig, eller bryter med lover og regler. Det kan også være helt nye bygg eller rehabilitering av bygg, hvor både tak og fasade passer godt for solcelleproduksjon, og hvor solcellene kan inngå som en integrert del av taket eller fasaden. Her er det som alltid noen modige sjeler som har stilt spørsmålet: «Hva om solcellene kunne gjøres til en del av selve bygningen?»

Bygningsintegrerte solceller, eller Building Integrated Photo Voltaic (BIPV), er svaret på det spørsmålet.

Holmen svømmehall i Asker har benyttet BIPV til sin fordel.  From enerWE on Vimeo.  

Hvordan fungerer det?

Når vi snakker om BIPV snakker vi om byggematerialer (takplater/takpanner eller fasadeplater som har en såkalt fotovoltaisk effekt – at de konverterer lys til elektrisk energi). Da erstatter man fasadeplater, takstein, eller andre deler av bygningens utside med materialer som fungerer akkurat som solcellepaneler, om enn litt svakere. Samtidig beskytter de like godt mot vær og vind som vanlige byggematerialer ville gjort.

LES OGSÅ: Slik fungerer et strømproduserende solcelleanlegg

Du kan for eksempel få ekte italienske takpanner hvor hver panne er dekket med tynn solcellefilm. Et annet eksempel er store solpanelfasader som gjør solcellene til et bevisst stilvalg for bygget. Skal du ha en slik løsning lønner det seg å planlegge nybygget eller rehabiliteringen slik at solcellene inngår som en del av de nye byggematerialene. Dermed vil en integrert solcellefasade eller et solcelletak være billigere enn den samlede prisen for en vanlig fasade eller tak pluss solceller.

I en del av de nye tekniske byggeforskriftene (TEK10, TEK15, TEK17) inngår det nye muligheter for å få støtteordninger ved spart energi, bl.a. ved å installere solcelleløsninger for egen produksjon av strøm. Ved å planlegge med integrerte løsninger fra starten, kan hele eller deler av investeringen i solenergi dekkes inn av miljøtilskudd.

bipv_holmen svømmehall.png
Holmen svømmehall i Asker. 

 

Utfordringer

Siden BIPV brukes som faktisk byggemateriale i stedet for å settes utenpå noe annet, og dermed få plass til litt luft imellom, kan tettheten med resten av bygningen føre til overoppheting. Der har vi en fordel i Norge, siden det kjølige klimaet gjør varme til et mindre problem enn i andre land. Dessuten fungerer fotovoltaiske solcellepaneler best i kaldt vær.

LES OGSÅ: Kan solcellepanel ta skade av norske værforhold?

BIPV som plasseres langs bygningssiden, og ikke på taket, kan også få større utfordringer med å utnytte solen optimalt. Taket er normalt utsatt for mer sol enn fasadene er, både på grunn av solens vinkel og skygge fra andre bygninger.

Her kan vi i Energiplan, sammen med våre partnere gi gode råd for hva som lønner seg, hva det koster og hvordan. 

LES OGSÅ: Slik utfører vi en solcellekalkyle for næringsbygget ditt

Til slutt, siden BIPV er en form for byggemateriale, er de nødt til å overholde koder og reglement for bygg, i tillegg til de som gjelder for energianlegg. Det kan bety litt mer papirarbeid og søknader enn det vanlige solceller ville ha bydd på.

Har du flere spørsmål om solcellestrøm? Besøk vår ressurside for installering av solcellepanel.

 

ebok_solcellepanel_næringsbygg

solcelle solenergi

Anders Rudlang

Skrevet av: Anders Rudlang

Anders Rudlang er daglig leder i Energiplan. Han har omfattende og mangeårig bakgrunn fra IKT og Energi. Anders er opptatt av å utvikle og levere avanserte løsninger og tjenester for effektivisering av energibruk i bedrifter og private boliger. Han arbeider med energistyring av energi fra strømnettet, smarte målere, Elhub, solcelleløsninger, batterilagring, elbil ladeløsninger og integrasjon av andre alternative energikilder.
false