Hva må vi tenke på når bedriften skal tilby lading av elbil?

Av Tom Jonberg den 27.01.2017 |

Del:

I dag er det over 100 000 elbiler på veiene i Norge, og sannsynligheten for at dine kunder, ansatte og andre besøkende setter pris på en elbillader på parkeringsplassen er stor.

Avhengig av eksisterende infrastruktur, så er elbillading en forholdsvis stor investering og det er mange ting man må vurdere før man setter i gang. I dette innlegget har vi samlet en del punkter som er viktige for bedrifter som skal tilby lading av elbil.

Les også: Lading av elbil - en utfordring i mange fellesanlegg

 

Hvem skal få lade?

Det kommer flere elbiler på veiene hver eneste dag, og det kan bli utfordrende å tilfredstille behovet for absolutt alle som har lyst til å lade. Skal ladingen være tilgjengelig for både kunder og ansatte som holder til i bygget? Om man holder til i sentrale strøk, er en ting sikkert: Det blir kamp om plassene.

elbillading i bedriften_EV BOX.jpg

POPULÆRT: Med over 100 000 elbiler på norske veier er behovet for ladestasjoner for elbil i bedriften stadig økende. Foto: EV Box

 

Hvem skal betale - og hvor mye?  

Noen bedrifter velger å tilby lading som et gratis gode, mens andre vil ta betalt. Om man tar betalt kan det være en metode for å naturlig regulere bruken av anlegget, det kan også være en måte å få dekket inn investeringen i oppføringen og driften av anlegget.

Det finnes mange metoder for å ta betalt for elbillading i bedriften. Det kan f.eks. være at brukeren går inn i resepsjonen og kjøper tilgang, egen tariff på parkeringsplass med betalingsautomat, ansattparkering med lønnstrekk mm. En av de mest fleksible måtene å gjøre det på er å bruke RFID-brikke på kort eller nøkkelring, eller betaling via SMS eller mobil-app, hvor den enkelte bruker har sine betingelser.

LES OGSÅ: Hvem skal betale for lading av elbil?


Finansiering av ladeanlegg

Ved å ta f.eks. et mindre fastbeløp pr. lading eller et påslag på strømprisen kan ladeanlegget finansieres av brukerne.  


Krav til ladeanlegg

Det tekniske kan synes å være det mest kompliserte ved å tilby elbillading i bedriften. Det er dessverre ikke så enkelt som at det bare er å installere stikkontakter på hver enkelt parkeringsplass. Det er flere hensyn å ta. For eksempel er kapasitet og effektdeling viktig: Skal man redusere antall ladepunkt slik at samlet ladeeffekt blir mindre enn tilgjengelig effekt? Eller skal man redusere effekt på hvert enkelt ladepunkt slik at man ikke risikerer å overbelaste anlegget? Løsningen er som regel å  ha et mer avansert lastbalanseringssystem som fordeler effekt automatisk etter hvor mange elbiler som står på lading til enhver tid. 

Har du flere spørsmål om elbillading? Besøk vår ressurside for lading av elbil

 

elbillading i næringsbygg

elbil elbil-lading miljø

false