Hva slags ROI kan jeg forvente fra solceller på næringsbygg?

Av Tom Jonberg den 13.12.2017 |

Del:

Lurer du på hva kostnaden for et solcelleanlegg på eksempelvis 5000 m² er for tiden? Og hva vil du tjene på sikt?

iStock-639901026-535328-edited.jpg
Fly- og satelittfoto av taket vil kunne gi et første estimat på hvor godt egnet ditt næringsbygg er for solcellestrøm. Her fra et industriområde i Mackenstein i Tyskland i februar 2016.  

LES OGSÅ: Dette kan du tjene på en total solcelleløsning

Grovt kostnadsestimat 

Når vi får spørsmål av typen «Hva er kostnaden for et solcelleanlegg på eksempelvis 5000 m² for tiden» må vi først og fremst påpeke at det blir litt feil å arbeide kun ut fra antall m² som er tilgjengelig. For å regne ut totale kostnader (og intjeningsmuligheter) ser vi på takets egnethet, beliggenhet og hvordan vi kan konfigurere et optimalt solcelleanlegg på den tilgjengelige flaten. Basert på antall og type solcellepaneler (Poly/Mono/kWp) finner vi maks installert effekt for anlegget, og hva vi må ha av vekselrettere.

Deretter kommer monteringsdetaljer, montering med mer. Kostprisen er også avhengig av hvor mye HMS/sikring, kranbruk etc. som må beregnes. Når denne kalkylen er på plass kan vi beregne ROI, nedbetalingstid og Enova-støtte.

Å levere et strømproduserende solcelleanlegg til et tak på 5.000 m² for en bedrift er noe helt annet enn å installere 8–10 standard solpaneler på en enebolig. Når det er sagt, vil nok et veldig grovt kostnadsestimat for et slikt anlegg ligge på rundt kr 6,5–8,0 millioner + mva. Optimalt vil et slikt anlegg kunne produsere mellom 600.000–700.000 kWh i året.

Har du flere spørsmål om solcellestrøm? Besøk vår ressurside for installering av solcellepanel.

La oss i fortsettelsen forklare litt mer om hva vi ser på som de største fordelene med installasjon av solcellepanel i bedriften: 

Dekk driftskostnader

Den mest åpenbare fordelen ved solceller er at du kan produsere din egen strøm, og dermed slipper å betale like høye strømregninger. Jo mer strøm bygget ditt bruker, jo mer har du også å tjene på solceller. Et industribygg sluker strøm, og vil aldri kunne leve på solcellestrøm alene, men du kan redusere kostnadene betraktelig. Et vanlig kontorbygg kan derimot på solfylte dager være helt selvforsynt.

LES OGSÅ: Case: Norges mest energieffektive svømmehall

De fleste strømleverandører tilbyr nå også såkalt plusskundeordning, som betyr at du kan selge overskuddsstrømmen tilbake til strømnettet. Du kan altså fortsette å tjene penger mens bygget står tomt på en søndag i juli.

Smart investering for fremtiden

Solcelleteknologien er i rask utvikling, og dette er et svært godt tidspunkt å kaste seg på bølgen. Batteriløsninger begynner nå for alvor å lønne seg, og for mange trenger man ikke gå omveien om plusskundeordning. I stedet sparer man solstrømmen til nettstrømmen koster mest. Vi kan også forvente at solceller blir dyrere når etterspørselen stiger, så det vil lønne seg å være tidlig ute.

Samtidig vil strømprisene sannsynligvis stige i fremtiden, særlig ettersom Norge åpner opp for mer strømtrading med resten av Europa. Der er det mye kull- og gasskraft, som bare blir dyrere. Det påvirker prisene for hele markedet, også her i Norge hvor vi har mye vannkraft, så det sier seg selv at egenprodusert strøm vil kunne spare deg mye penger på sikt.

LES OGSÅ: 5 ting du må vite om trading av strøm til dine bygg
LES OGSÅ: År 2050: – Forvent at solenergi er den vanligste energikilden

Samarbeid med Vest-Europa

Når vi er inne på temaet kull- og gasskraft i Europa, er det også verdt å nevne hva det betyr for handel med landene som ønsker å distansere seg fra det. Særlig i Vest-Europa, som for eksempel Tyskland, har de i løpet av de siste 10–20 årene skapt mange insentiver for miljøvennlig energiproduksjon. Selskaper fra disse områdene vil få en del goder av å velge samarbeidspartnere og underleverandører med grønn profil, og det betyr at dine solceller kan være et betydelig salgsargument. Det er litt kynisk, men husk at solenergi er svært god PR.

LES OGSÅ: Derfor kan solceller hjelpe omdømmet ditt i Europa

ROI-kalkyle

Alt dette er generelle ting som kan spare deg for kostnader på sikt, men for en mer konkret analyse er det lurt å be solcelleleverandøren din om en uforpliktende ROI-kalkyle. Den vil som sagt blant annet ta i betraktning hvor egnet bygget ditt er, størrelsen på installasjonen, og hvor mye strøm du bruker i løpet av et år.

I dag vil det ofte ta 10–15 år å tjene inn installasjonskostnadene, men etter hvert som strømprisene stiger er det sannsynlig at 7-8 år er et mer realistisk tall, PR-fordeler ikke medregnet.

solcellepanel_næringsbygg 

solcelle solenergi

false