Hvem skal betale for lading av elbil?

Av Tom Jonberg den 14.02.2017 |

Del:

Diskusjonene er opphetede og uenigheten er stor. Hvem skal egentlig betale for ladingen av elbilen – bileierne, borettslaget, arbeidsgiver eller staten?

Large-Cover.jpg
LADING FRA EV-BOX: Business line består av nett-tilknyttede ladesystemer med muligheter både for prioritert lastbalansering av ladestrømmen samt avanserte betalingsløsninger som f.eks. kan løse utfordringene med betaling. Foto: EV BOX

Vi har kommet opp i over 100 000 elbiler i Norge per dags dato, og fordelt på disse finnes rundt 7500 offentlige ladepunkter. Disse er som regel forbundet med parkeringshus og gateparkering, og er i de fleste tilfeller gratis.

Er du en av elbileierne, er du sannsynligvis interessert i å kunne lade hjemme i borettslaget, eller mens du er på jobb. Er du derimot arbeidsgiver eller borettslagsleder kan dette medføre en sur smak i munnen, for ikke å snakke om små rykninger i lommeboka.

Hvem skal betale?

Meningene er delte om hvem som skal ta regningen, men vi starter med å ta debatten. Til tross for at elbilene sprer seg: Ifølge Norsk elbilforening finnes det fortsatt mange borettslag og sameiere som nekter elbillading i felles parkeringsanlegg.

Mye av dette baserer seg på uenighet om hvor enkelt det vil være for borettslaget å tilrettelegge for elbillading, og ikke minst uvitenhet om hvor mye strøm en elbil faktisk krever.

La oss høre på argumentene mot ladestasjoner, før vi går gjennom argumentene for.


Typiske argumenter for å ikke sette opp ladestasjoner


  • Mange borettslag mener det vil medføre store ombygninger av strømnettet for å kunne sette opp fungerende ladestasjoner.
  • Bygging av ladestasjoner betyr store utgifter, ikke minst for de medlemmene av borettslaget som ikke har noen interesse av dem, men fremdeles må ta sin del av regningen. Ikke kjempepopulært.
  • Bruk av borettslagets strømnett for lading av elbil uten betaling kan bety en stor ekstra kostnad for borettslaget. Det kan innebære både tap av penger og mulighet for overbelastning av strømnettet i garasjeanlegget.

LES OGSÅ: Lading av elbil - en utfordring i mange fellesanlegg

 

Argumenter for ladestasjoner

  • Ladbare biler utgjør allerede en betydelig andel av bilparken, og denne andelen er sterkt økende.   
  • Behov for lading i fellesanlegg vil tvinge seg fram, og dette er en del av infrastrukturen hvert enkelt borettslag, boligsameie, hotell eller annen type firma-parkering må planlegge.
  • Ved å etablere et intelligent og standardisert ladeanlegg med f.eks. 10-20 ladepunkter kan man både finansiere etableringen og løpende drift med en rettferdig betalingsmodell for alle i f.eks. et borettslag.
  • Det finnes mange muligheter for å bygge ladepunkter i eksisterende parkeringsanlegg og knytte dette til eksisterende elektrisk anlegg.
  • Moderne ladeanlegg bruker internasjonale standarder (som f.eks. Type 2 kontakt og Modus 3) slik at alle elbiler og ladbare hybrider kan bruke samme ladestasjon.

 LES OGSÅ: Hva må vi tenke på når bedriften skal tilby lading av elbil?

 

Greit, men hvem skal betale?

Vi ser altså at å etablere ladepunkter i f.eks. borettslaget ikke innebærer i nærheten av så høye kostnader som mange skal ha det til. Samtidig vil den enkelte bileier betale sin rettferdige andel av kostnadene ved at bileier må identifisere seg før ladingen starter. Tilsvarende løsninger kan gjøres i jobbsammenheng.

Bor du i Oslo kan du søke støtte om tilskudd for å opprette ladestasjoner. Andre steder i landet kan du sjekke med din kommune eller fylkeskommune.

LES OGSÅ: Støtteordninger for elbilladestasjoner (en Oslo-guide)


Hvilke insentiver finnes?

På det meste kan du få dekket opptil 75 prosent av kostnadene ved å sette opp ladestasjoner. For enkelte kommuner er det f.eks. muligheter for å motta støtte på opptil 25 000 per ladestasjon med to ladeuttak og to tilknyttede parkeringsplasser.

Det er viktig å nevne at her gjelder det å være litt tidlig ute. Tilskuddene går etter førstemann-til-mølla-prinsippet, så hvis det er sent på året kan det være du blir nødt til å vente til nyåret.

Forhåpentligvis oppklarer dette en del spørsmål, og du kan evt. ta debatten i ditt borettslag,  boligsameie eller bedrift fra et mer opplyst og litt mer økonomisk gunstig ståsted neste gang.

Har du flere spørsmål om elbillading? Besøk vår ressurside for lading av elbil

 

seminar_elbillading_borettslag

elbil elbil-lading

false