Hvor mye tid og penger tar det å lade en elbil?

Av Bjørn Kåre Kaslegard den 04.05.2017 |

Del:

Lading av elbil tar ikke bare tid, men det koster også penger. Vi går gjennom hva elbilister og næringsbyggeiere kan forvente av begge deler.

iStock-486778810.jpg
HUSK Å LADE: Mange firmaer begynner å få en stor andel ansatte med elbil som ønsker å lade på jobben. Det er tidsbesparende.

Noe av flaskehalsen elbiler har måttet forsere er at de tradisjonelt tar lang tid å lade. Du kan ikke bare fylle opp tanken på et par minutter og kjøre videre slik du kan med en bensinbil. Selv de raskeste hurtigladestasjonene bruker 20-30 min på å lade en Tesla, og de er bare tilgjengelige på spesielle steder.

LES OGSÅ: Derfor må du ha en profesjonell ladeløsning til din elbil

Det betyr at mange ønsker å kunne lade bilen mens den uansett står parkert, for eksempel på jobb. Eier eller forvalter du et næringsbygg har du kanskje fått forespørsler om å tilrettelegge for lading allerede.

Men hva vil det koste deg, og hvor lang tid vil det ta for elbileierne å lade fullt opp?

 

Vanlig stikkontakt

En vanlig stikkontakt, også kjent som Schuko, er den enkleste løsningen for å lade elbil, men også den tregeste. Alle nye elbiler har bedre løsninger enn dette, og du burde minimum sette et krav om at elbilistene bruker en modus 2-kabel, som er sikret for å hindre kortslutning og brannfare.

LES OGSÅ: Ladeløsninger for elbil – dette er alternativene

Har du en elbil med tomt batteri på 35 kWh (vanlig for f.eks. E-Golf), vil det ta hele 17,5 timer å lade til fullt. Har batteriet litt strøm igjen vil det går fortere, og hvis du er villig til å godta 80% kan du også skjære av en del tid. Det er de første og siste prosentene som tar lengst tid å fylle opp. Kostnaden her vil være vanlig strømpris + nettleie, dvs omtrent 1 kr/kWh.

 

Hjemmeladestasjon

EV-Box--front-house--white-car.jpg
Per i dag er det typisk at de fleste elbiler har en eller annen ladeløsning hjemme (ofte i en eneboliggarasje) gjerne levert sammen med elbilen da denne ble kjøpt. Foto: EV Box

Dette er neste trinn på ladestigen, og brukes oftest i privatgarasjer. Disse er som regel modus 3-varianter, noe som betyr at de tilpasser seg både elbilen og strømnettet automatisk. Disse ladestasjonene bruker også en mere robust kabel mellom bil og lader, med kraftige støpsler (Type 1 eller Type 2) som er spesialtilpasset elbiler.

Avhengig av el-anlegget, og ombordladeren i bilen, kan disse gi ladefart på alt mellom 3,7-22 kWh. Har du et ladepunkt med en sober 7,4 kWh ladefart, kan du fullade et 35 kWh-batteri på under fem timer. Med 11 kWh tar det bare litt over tre.

LES OGSÅ: Slik går du frem for å skaffe elbillading i borettslaget

 

Fellesanlegg

Medium-1480EV BOX.jpg
Semihurtiglading fra EV Box Business line gir deg den stabiliteten arbeidsplassen din har behov for. 

I et næringsbygg vil du sannsynligvis trenge en litt mer avansert ladeinfrastruktur, siden mange biler skal lade samtidig. Få en installatør til å se over kapasiteten på el-anlegget ditt, og vurder å oppgradere dersom det trengs. Det kan koste litt penger, men behovet vil bare øke over tid.

Her kan du bruke såkalt flexiladestasjoner, som er en mellomting mellom hjemmelader og hurtiglader (se under). De bruker type 2-kabel og modus 3-lading, og har typisk en kapasitet på 7,4 kWh. De kan også gå så høyt som 22 kWh.

Det er også mulig å installere hurtigladere (modus 4), men det er betydelig dyrere og har høyere effektkrav. Disse kan til gjengjeld lade fra 0-80% på en halvtime. Lader du på en slik i 15 min, koster det rundt 3 kr/kWh. Det er vanlig å finansiere disse stasjonene med en liten ekstraavgift. Hurtigladere er stort sett brukt langs veier.

LES OGSÅ: Hva må vi tenke på når bedriften skal tilby lading av elbil?

 

Betalingsløsninger

For å finansiere den ekstra strømbruken, og kanskje også selve installasjonen, er det flere betalingsløsninger du kan benytte deg av. De fleste moderne ladestasjoner har innebygde strømmålere, som gjør at du kan ta betalt per lading.

Ved lading i borettslag eller bedriftsbygg kan du gi beboerne eller de ansatte egne ladebrikker, hvor strømbruken betales gjennom privat strømregning eller tas ut av lønna. På hoteller kan du bruke ladekort/-brikker eller sette det på regningen. I butikker kan du for eksempel anvende fordelskort med gratis lading. Mulighetene er mange.

LES OGSÅ: Slik kontrollerer du el-forbruket i næringsbygg

Det er også mulig å opprette eget strømabonnement for hvert ladeanlegg, for eksempel hvis du er redd for overbelastning. Nettselskapet vil da ta en fastpris, pluss benyttet strøm. Hafslund tar eksempelvis 750 kr året i fastpris. Som regel er dette ikke veldig økonomisk gunstig, og det er bedre å bruke et profesjonelt ladesystem koblet direkte mot kursen, og la systemet automatisk håndtere lastbalanse og betaling.

Har du flere spørsmål om elbillading? Besøk vår ressurside for lading av elbil

elbillading i næringsbygg 

elbil elbil-lading

Bjørn Kåre Kaslegard

Skrevet av: Bjørn Kåre Kaslegard

Bjørn kåre Kaslegard er energirådgiver i Energiplan. Han er kybernetikkingeniør og har bakgrunn fra byggautomasjon og ventilasjonsbransjen. Bjørn Kåre er opptatt av å hente det beste ut av de tekniske anleggene i ett bygg. Fokus til enhver tid er å behovstilpasse og optimalisere driften med tanke på inneklima, energiforbruk og energikostnader. Han jobber med energianalyse/rådgivning, energimerking, rådgivning innen byggautomasjon/SD og elbil ladeløsninger.
false