Hvordan få solceller til å se bra ut på taket

Av Tom Jonberg den 26.09.2017 |

Del:

Vi ser på valgmuligheter som finnes for installasjon av solceller for næringsbygg der estetikk og bygningsforskrifter setter krav til utførelse og utseende.

Solceller på taket til Rema 1000 på Bjørndal i Oslo
Her fra taket til Rema 1000 på Bjørndal, der solcellepanel dekker størstedelen av taket. I butikken er det satt opp en TV-skjerm hvor den løpende produksjonen av solstrømmen blir visualisert. Anlegget er installert av Solel AS. FOTO: Energiplan

LES OGSÅ: Slik får du støtte til å installere solceller (næringsbygg)

 

Solceller kan være attraktivt

Premisset om at solceller ser stygt ut på taket er ikke nødvendigvis et som stemmer. Det er tross alt bare snakk om noen paneler på taket. Mange synes solceller for næringsbygg er stas, og et tegn på at bygget er moderne. I mange tilfeller vil solcellene kunne bli et statussymbol. Særlig godt gjør de seg på bygninger med en mer moderne stil fra før.

LES OGSÅ: Case: Norges mest energieffektive svømmehall

Samtidig kan det hende du bor i en eldre bygård, eller et eldre bygg hvor solceller på taket kan oppfattes som et brudd på stilarten og at Plan- og bygningsetaten har synspunkter. Da kan det være verdt å se på noen alternativer.

 

Plassering

Det er viktig å presisere at resultatet når det kommer til utseende først og fremst har med god prosjektering og veloverveid vurdering av plasseringen å gjøre. Får du jobben gjort av fagfolk med erfaring vil de både ha ekspertise på hvordan solcellene best bør og kan plasseres, samt at deres løsninger og skisser vil kunne være et godt argument for byggesøknaden til din kommune. 

solceller_naeringsbygg_kistefossdammen bhg.jpg
Her: Kistefossdammen barnehage er et godt eksempel på arkitektur og BIPV (bygningsintegrerte solceller). Dette blir stadig mer populært. Foto: Solel AS   

Solceller kan ofte skjules ved å plasseres på en side av taket der færre har innsyn, hvis dette er ønskelig. Det viktige for effekten er at solcellene er plassert mest mulig sydvendt. Utnyttelse av takets solfylte flate gir mer produksjon og samtidig et mer helthetlig inntrykk. 

Hele sammenhengende flater opppfattes av de fleste å være penere enn oppdelt. Sikreste løsning i dag er et tett tak i bunn med solceller oppå, eventuelt med tegl elle andre takmaterialer rundt.   

LES OGSÅ: Kan solcellepanel ta skade av norske værforhold?

Det er også opp til deg hvor mye av taket du vil dekke med solceller. Du kan godt gi opp litt produksjon mot å bevare litt mer av original takflate. Solcellene blir mer og mer effektive for hvert år. Selv med mindre deler av taket dekket av solceller, kan du fortsatt forvente god produksjon.

LES OGSÅ: Slik tilrettelegger du for solenergi i næringsbygg

 

Moderne paneler

I dag finnes det hovedsaklig to typer paneler som er enten mørkeblå (Poly) eller svarte (Mono). Disse panelene kan på forskjellig vis festes og integreres i taket, og i Norge er det mest holdbart og sikkert å feste inn over et tett tak tekket med takpapp. Panelene kan også fås i andre farger, men da går effektiviteten ned og kostnadene øker da produksjonen av slike paneler er liten. 
 
solceller på taket_bolig nordstrand.jpg
Bygningsintegrert tak på bolig på Nordstrand. Alle bildene i denne bloggposten er fra prosjekter der Solel AS har stått for leveransen.
 
Det pågår stadig en utvikling av solceller, og det finnes alternativer som takstein og takplater med solceller. Mange har sikkert også sett at Tesla vil komme med soltrømproduserende tak. Vi vil påpeke at disse løsningene enn så lenge har kort garantitid og interesserte bør vurdere nøye om teknologien vil være god nok.
 
Solceller kan også fint installeres som deler av en bygningsintegrert vegg, da med noe lavere produksjonseffektivitet enn med solceller på taket.   
 

LES OGSÅ: Slik fungerer et strømproduserende solcelleanlegg

Hør med din leverandør hvilke muligheter som finnes. Nå som solcellepopulariteten begynner å ta av, er det mange som vil strekke seg langt for å finne den beste og peneste løsningen for sine kunder.

Har du flere spørsmål om solcellestrøm? Besøk vår ressurside for installering av solcellepanel.

 

solcellepanel_næringsbygg

solcelle solenergi

false