Hvordan fungerer et energistyringssystem?

Av Bjørn Kåre Kaslegard den 11.05.2017 |

Del:

For å sørge for at de tekniske anleggene i bygningen din tilpasser seg omstendighetene, er det smart å investere i et energistyringssystem. Her er hva det innebærer.

energistyring_på-jobb.jpgStørre anlegg har timesmålte energimålere som registrerer strømforbruk time for time. Gjennom slike kundeweb/energistyringssystem får kundene tilgang til timespriser for påfølgende dag om ettermiddagen, og kan dermed bruke dette som et parameter i neste dags drift.

 

Har du et SD-anlegg på plass i bygget ditt, kan du spare mye på å komplettere dette med et energistyringssystem. Det gjør at driftselementene automatisk tilpasser seg forholdene, slik at du slipper å gjøre ting manuelt, og dermed sparer energi mye enklere. Men hvordan fungerer det i praksis?

LES OGSÅ: Slik fungerer et SD-anlegg

Sensorbasert styring

Informasjonen systemet trenger for å tilpasse seg innhentes gjennom en rekke sensorer, som kan måle utetemperatur, luftfuktighet, og andre variabler som er relevante for drift og energibruk. I tillegg kjenner det til konstanter som bygningens isolasjon og struktur, og tar det med i betraktningen.

Du slipper å regne ut hvordan alt sammen interagerer optimalt, og overlater det til serveren, som er stilt inn av profesjonelle. Dermed vil bygningens ventilasjon, oppvarming, kjøling, og eventuelle andre systemer aldri bruke mer energi enn det som trengs, der det trengs. Det sparer miljøet, og koster deg også mye mindre i både arbeid og penger.

LES OGSÅ: 5 tips til å kutte energikostnader i næringsbygg

 

Spar strøm

Energistyringssystemet kan også kobles opp mot batterier og alternative strømkilder. Hvis du for eksempel har solceller på taket, kan sensorene registrere at det er mye sol, og bruke dem som energikilde fremfor det vanlige strømnettet. Det gir også muligheten til å unngå effekttopper – perioder med svært høy belastning på strømnettet, og påfølgende høy pris.

Større anlegg har energimålere som registrerer strømforbruk time for time. Ettersom strømprisene varierer ut fra tid på døgnet, kan systemet ta tidligere forbruksmønster i betraktning, samt prognoser for påfølgende dag, og bruke det til å tilpasse driften fortløpende. Det optimale her er å benytte seg av et energistyringssytem som kjenner til den eksakte strømprisen time for time, siden prisvariasjonene kan variere mye fra dag til dag.

LES OGSÅ: Slik kontrollerer du el-forbruket i næringsbygg

 

Nettstyring

Energistyringssystemer er moderne teknologi, og er derfor nettbasert. Gjennom app eller nettleser kan du enkelt koble deg opp mot anleggene i bygget ditt, og lese av eller stille inn hvor som helst fra i verden.

Det betyr likevel ikke at det er totalt brukervennlig for hvem som helst. Å finjustere sensorer og triggere er vanskelig for noen som ikke har mye erfaring med det, siden det er relativt komplisert teknologi. Vi anbefaler å få profesjonelle energieksperter til å stille inn energisystemet når det installeres, for å få maksimal effekt ut av det.

Har du flere spørsmål? Besøk vår ressursside for automatisk styring av strøm (energistyring). 

Energistyring_med_Energiplan

Energistyring

Bjørn Kåre Kaslegard

Skrevet av: Bjørn Kåre Kaslegard

Bjørn kåre Kaslegard er energirådgiver i Energiplan. Han er kybernetikkingeniør og har bakgrunn fra byggautomasjon og ventilasjonsbransjen. Bjørn Kåre er opptatt av å hente det beste ut av de tekniske anleggene i ett bygg. Fokus til enhver tid er å behovstilpasse og optimalisere driften med tanke på inneklima, energiforbruk og energikostnader. Han jobber med energianalyse/rådgivning, energimerking, rådgivning innen byggautomasjon/SD og elbil ladeløsninger.
false