Kan solcellepanel ta skade av norske værforhold?

Av Anders Rudlang den 12.06.2017 |

Del:

Man skulle kanskje tro at det robuste norske klimaet er negativt for solcellepanel og produksjon av solcellestrøm. Overraskende nok har det faktisk flere fordeler.

iStock-186309607_copy web.png
Sola kan være like sterk om vinteren som om sommeren, og det er lysstyrken – ikke varmen – som teller for strømproduksjon fra solceller. 

LES OGSÅ: 
Slik utfører vi en solcellekalkyle for næringsbygget ditt

Kraftig sol om vinteren

Det er ikke så rart at de fleste av oss forbinder sol med sommer og varme. Men solcellepanel bryr seg lite om det er t-skjorte-vær eller ikke. Alle som har måttet finne fram solbrillene på hytta i januar vet at sola kan være like sterk om vinteren som om sommeren, og det er lysstyrken – ikke varmen – som teller.

Samtidig er det slik at når solceller produserer strøm vil alltid noe "lekke" ut igjen. Den effekten begrenses i kulda, og det er faktisk slik at solceller blir 10 prosent mer effektive for hver tjuende grad du senker temperaturen med.

LES OGSÅ: År 2050: – Forvent at solenergi er den vanligste energikilden

Mindre sol om vinteren

Når det er sagt, må vi jo samtidig innrømme at det er årstider her i Norge hvor vi ser ganske lite av sola. Særlig i nord kan det gå måneder uten at solcellene får noen særlig effekt, men samtidig har man her måneder hvor strømproduksjon fra solceller går i ett kjør hele natten.

Viktig å merke seg er at du ikke er avhengig av direkte sollys for å få utbytte av solcellestrøm. Det er så klart aller mest effektivt om sola stråler direkte fra himmelen, men det kan også være mye strøm å hente fra indirekte lys gjennom et skylag. På en godt optimalisert flate vil norske solceller dra tilnærmet samme effekt fra sola som i Tyskland – verdenslederen på solenergi.

LES OGSÅ: Rapport: Den beste temperaturen for solceller er under fem minus (til TU.no)

LES OGSÅ: I den klare og kjølige vårsola produserte solcellene strøm tilsvarende 17 prosent av det danske forbruket (til TU.no)

Mer snø om vinteren

Solpaneler er kanskje på sitt aller minst effektive når de ligger begravet under et lag av snø. De er bygget for å tåle en støyt, så de tar ingen skade av det, men det er ganske vanskelig for sola å trenge gjennom flere fot med snø.

solcellestrøm_vinter_energiplan.jpg
Solcellestrøm produseres best hvis snøen ikke blir liggende, slik som her. Pass på at solcellepanelene monteres i en skrå vinkel.  

Derfor er det viktig å sette solcellene i en skrå vinkel, slik at snøen ikke blir liggende. Sveitserstilen med høye spisse tak som er så populær i Norge, er derfor veldig gunstig for solceller.

LES OGSÅ: Når lønner det seg med solenergi for næringsbygg?

Vi kan også nevne at snø er et veldig reflektivt materiale, så om den ligger alle andre steder enn oppå solcellene, vil den hjelpe til med å gi deg maks utbytte av solanlegget ditt.

Har du flere spørsmål om solcellestrøm? Besøk vår ressurside for installering av solcellepanel.

 

ebok_solcellepanel_næringsbygg

solcelle solenergi

Anders Rudlang

Skrevet av: Anders Rudlang

Anders Rudlang er daglig leder i Energiplan. Han har omfattende og mangeårig bakgrunn fra IKT og Energi. Anders er opptatt av å utvikle og levere avanserte løsninger og tjenester for effektivisering av energibruk i bedrifter og private boliger. Han arbeider med energistyring av energi fra strømnettet, smarte målere, Elhub, solcelleløsninger, batterilagring, elbil ladeløsninger og integrasjon av andre alternative energikilder.
false