Lading av elbil - en utfordring i mange fellesanlegg

Av Anders Rudlang den 16.03.2017 |

Del:

Mange bedrifter, borettslag og boligsameier har felles parkeringsanlegg. Elbillading for elbiler og ladbare hybrider skaper nå utfordinger i fellesgarasjer eller oppmerket uteparkering. 

Antallet elbiler og ladbare hybridbiler har vokst kraftig de siste 2-3 årene, og flere skal det bli etterhvert som rekkevidde og andre ytelser er fullt på høyde med ''fossilbiler''.

LES OGSÅ: Hva må vi tenke på når bedriften skal tilby lading av elbil?

En utfordring for mange bedrifter med ansattparkering og kundeparkering, borettslag med felles parkering for beboere og besøkende, er krav til og bruk av ladepunkter for elbil. Elbillading i felles parkeringsanlegg blir mer og mer vanlig. 

Enkelte borettslag rundt de store byene opplever nå at det er opptil 30 prosent ladbare biler i fellesparkeringen.

electric-car-734574_1280.jpg

De eksisterende kontaktpunktene som finnes i parkerings- og garasjeanleggene blir fort opptatt av strømhungrige biler når beboerne kommer hjem fra jobb utpå ettermiddagen.

 

Felles strømanlegg

Ofte koples det til kanskje 8-10 ladbare biler samtidig på felles strømanlegg, noe som gjør at kursene overbelastes og sikringene går. I tillegg er det utfordringer med betaling for bruk av ladestrøm. De beboere som ikke har ladbar bil, er lite interessert i å betale høye fellesutgifter til strøm som i stor grad brukes av elbil eiere.

I Energiplan kan vi tilby løsninger som løser disse utfordringene med lastbalansering (dynamisk balansere aktive ladere relatert til anleggets kapasitet) og betalingsordninger (som sørger for at den som bruker strømmen betaler for den).

Har du flere spørsmål om elbillading? Besøk vår ressurside for lading av elbil

elbillading i næringsbygg 

 

elbil elbil-lading

Anders Rudlang

Skrevet av: Anders Rudlang

Anders Rudlang er daglig leder i Energiplan. Han har omfattende og mangeårig bakgrunn fra IKT og Energi. Anders er opptatt av å utvikle og levere avanserte løsninger og tjenester for effektivisering av energibruk i bedrifter og private boliger. Han arbeider med energistyring av energi fra strømnettet, smarte målere, Elhub, solcelleløsninger, batterilagring, elbil ladeløsninger og integrasjon av andre alternative energikilder.
false