Når lønner det seg med solenergi for næringsbygg?

Av Tom Jonberg den 31.01.2017 |

Del:

Dersom din virksomhet holder til i et bygg med stor takflate og god beliggenhet med gode solforhold er det stor sannsynlighet for at dere kan tjene på å produsere egen solenergi.

Norge ligger langt etter mange europeiske land når det kommer til utbygging av solenergi og de vanlige argumentene mot solceller er at vi bor i et land med dårlig vær og billig kraft.

Det er forsåvidt riktig. Men det betyr ikke at det ikke lønner seg å produsere egen strøm! Det er faktisk fullt mulig å tjene penger, og redusere kostnadene sine, på å produsere egen strøm via solenergi.

Før du går i gang med å montere solcelleanlegg, er det viktig å gjøre en grundig forhåndsanalyse.

Her er 8 punkter man må se på i en forhåndsanalyse:

1) Finn ut hvor godt egnet bedriftens beliggenhet og takflate er for solcelleproduksjon

iStock-159299617.jpgGODT EGNET: Et flatt tak som dette er godt egnet for installasjon av solcelleanlegg. 

Holder bedriften til i en dyp dal der solen sjelden slipper til, kan det være dårlig butikk å installere solcelleanlegg. Når det er sagt: Man må ikke ha strålende solskinn for å produsere strøm, det holder med at det er lyst og at taket har mulighet for jevn solinnstråling.  Stor takflate kan i mange sammenheng kompensere for suboptimale værforhold. 

LES OGSÅ: Slik plasserer du solcellene for maksimal produksjon

 

2) Kalkuler mulig solproduksjon

Med egne analysesystemer og ekspertise brukes offentlig tilgjengelige værdata for å estimere hvor mye strøm det er mulig å produsere på akkurat ditt tak. Kalkuleringene er basert på vær, temperaturer og solinnstrømming gjennom året.

En befaring vil også vise hvordan lokale værforhold og bygningstekniske forhold vil påvirke produksjon og installasjonskostnader.   

LES OGSÅ: Slik utfører vi en solcellekalkyle for næringsbygget ditt

 

3) Kalkuler totale installasjonskostnader

Inkl. solpanel, vekselrettere, montering og tilkopling. Målet er for de fleste å tjene inn investeringen raskest mulig. Dette kan man regne ut.

 

iStock-494000419.jpg
REGN PÅ DET: Analyser basert på energinivå, behov og totale installasjonskostnader. 

LES OGSÅ: Hva slags ROI kan jeg forvente fra solceller på næringsbygg?

 

4) Analyser dagens energibruk

Ved hjelp av en energianalyse spesifikt rettet mot solcelleløsniger kan man finne ut av energibruk og kostnader gjennom døgnet. Dette er avgjørende for å analysere innsparingspotensialer og overskuddsproduksjon med mulighet for salg av egen produksjon.

Dette ligger også til grunn for å kalkulere om lokal batterilagring av egenproduksjon kan være lønnsomt. På times-nivå i bedriften (dag, uke, måned, år) for strøm, nettleie og avgifter.

 

5) Kontroller bruken

Strømprisen varierer konstant etter tilbud og etterspørsel. Når mange bruker strøm samtidig, blir det dyrere p.g.a..effekttopper i strømnettet. Ved å jevne ut forbruket og minske effekttoppene gjennom måneden med bruk av energistyring, solenergi og lokal batterilagring kan denne problemstillingen minimeres. Slik kan du begynne å beregne innsparing på eget strømforbruk og hvordan du kan unngå de dyre effekttoppene.

Har du flere spørsmål om solcellestrøm? Besøk vår ressurside for installering av solcellepanel.

 

6) Beregn overskuddsstrømmen

Hvor mye strøm, og til hvilken pris, kan du selge tilbake strøm til energileverandøren?

Det er når dere kan tjene penger på strømmen dere produserer at det virkelig begynner å bli moro! Den strømmen dere ikke forbruker selv kan selges tilbake til energileverandøren. Hvor mye inntekter det vil utgjøre vil avhenge av egen produksjon og forbruk.

LES OGSÅ: Case: Norges mest energieffektive svømmehall

 

7) Vurder batterilagring av overproduksjon

Dersom strøm og nettleie er veldig billig i en periode, kan man lagre overproduksjon av egen strøm til senere når prisene går opp. På den måten vil dere ha stabilt billig strøm.

 

8) Undersøk og kalkuler mulige støtteordninger 

Norske myndigheter er svært positive til solcelleprosjekter og gir støtte til oppføring av solcelleanlegg. Mange kommuner støtter, undersøk hva som kan gi støtte ditt solcelleprosjekt. 

 

solcellepanel_energiplan_solcelle-i-norge

solcelle solenergi miljø

false