Slik går du frem for å skaffe elbillading i borettslaget

Av Tom Jonberg den 10.04.2017 |

Del:

Borettslag og sameier har ofte beboere som ønsker ladestasjoner for elbil. Slik går du fram for å anskaffe det.

P6300784 (1).jpg
Det er ønskelig å tilrettelegge for beboere med behov for lading av elbil, så hva er den beste løsningen? FOTO: EV BOX. 

Den vanligste innvendingen mot å tilrettelegge for lading av elbil i borettslag og sameier, er at mange tror det koster for mye å installere elbillading i borettslag.

Påvirker ikke borettslagets økonomi

Den gode nyheten er at ladestasjoner for elbil i borettslaget ikke trenger å koste stort. Ladestasjoner er lett å finansiere, slik at borettslagets økonomi ikke påvirkes av hverken drift eller installasjon. For eksempel er det vanlig å bake inn en nedbetalingsavgift i leien for de beboerne som trenger ladestasjonene, og det samme kan gjøres for å dekke den ekstra strømbruken. Sjekk med din leverandør av ladeløsninger for elbil om hva de tilbyr. 

LES OGSÅ: Lading av elbil - en utfordring i mange fellesanlegg

elbillading i borettslag.jpgMed en ordning for individuell betalingsløsning, slik som fra ladestasjoner fra EV Box, fordeles kostnadene ut i fra bruk per bruker. 

Antallet elbiler på veiene, og dermed også i norske borettslag, forventes å øke kraftig de neste årene. Derfor kan det være smart å planlegge ladepunktinstallasjon og kapasitetsøkning for strømnettet så fort som mulig.

Er du tidlig ute vil det sannsynligvis koste mye mindre enn når markedskreftene gjør det absolutt nødvendig, og dermed presser opp prisene.  

 

Slik råder vi deg til å gå frem:

1. Kartlegg hva som må gjøres

Det første skrittet du burde ta er å kartlegge hva som trenger å gjøres. Kontakt en elektriker med kunnskap om lading av elbil, som kan vurdere det elektriske anlegget, og hvor alt burde plasseres. Hva slags ladestasjoner vil dere ha? Og hvor mange? 5-6 stasjoner kan være nok hvis 30 prosent av beboerne har elbil, men det er som sagt smart å planlegge litt ekstra for fremtiden.

Det beste valget for borettslag er å satse på en flexiladeløsning med Type 2/Modus 3-ladestasjoner. De har i dag en ladefart fra 3,7 kWh til 22 kWh, avhengig av kapasiteten på el-anlegget. Det koster ca. 10-15.000 per ladepunkt pluss innstallasjon. Punktene kan utstyres med automatisk lastbalansering, betalingsløsninger, og fjernovervåking for styring og kontroll.

 

2. Se om du kan få støtte

Hvis du bor i Oslo kan du få dekket deler av kostnadene for etablering av ladestasjoner. Det er viktig at du oppfyller visse kriterier, og at installasjonen gjøres av en autorisert installatør. Bor du utenfor Oslo, kan det være smart å høre om din kommune tilbyr noe lignende.

Merk at støtten må godkjennes før du begynner installasjonen, og før du betaler for den.

LES OGSÅ: Hvem kan få ENOVA-støtte?

 

3. Installasjon og vedlikehold

Hvis el-anlegget i borettslaget allerede har god nok kapasitet, tar det vanligvis ikke mer enn 4–6 uker fra planlegging til ferdig installasjon. Må anlegget oppgraderes er du derimot nødt til å beregne mer tid.

Når ladepunktene først er installert, krever de svært lite vedlikehold. Det er likevel lurt å få en elektriker til å se over med jevne mellomrom, men med en moderne ladepunkter kan du benytte deg av en «backend»-supportløsning som gjør at leverandøren kan overvåke ladestasjoner og infrastruktur over nett – såkalt fjernovervåking.

Det tilbys ulike løsninger for vedlikehold og administrasjon av ladeanleggene, hvor prisene varierer mellom leverandører. Be derfor om konkrete tilbud på dette.

LES OGSÅ: Smarte målere gir nye muligheter for strømkundene

Det er altså ikke veldig komplisert å ordne ladestasjoner for beboere med elbil, og med betalingsløsninger og økt fremtidig attraktivitet, er det store muligheter for å gjøre det hele til et plussprosjekt.

Har du flere spørsmål om elbillading? Besøk vår ressurside for lading av elbil

el

elbil elbil-lading

false