Slik kan du kutte i energikostnadene som Plusskunde.

Av Tom Jonberg den 29.08.2017 |

Del:

Hvordan kan du bruke mindre av driftsbudsjettet til virksomheten på strøm? I dette blogginnlegget svarer vi på dette ved å ta opp følgende spørsmål:

  1. Hva en Plusskunde er. (Kort fortalt: En strømkunde som produserer og selger sin egen strøm.)

  2. Hvordan et solcelleanlegg kan dekke inn store deler av bedriftens energikostnader

iStock-471670114.jpg
Uavhengig av hva slags næringsbygg du eier, er driftskostnadene sannsynligvis betydelige. Se på installasjon av solceller i næringsbygget som en langtidsinvestering, hvor plusskundeordningen gir deg en smart inntjeningsmodell. 

LES OGSÅ: 

 

Få sola til å dekke strømregningen

La oss starte med punkt 2. For å redusere bedriftens energikostnader er vårt første råd:

Tiltak 1: Installer solceller og produser din egen strøm i stedet for å betale for dyr nettstrøm.

Hvis bedriften installerer et nett-tilknyttet solcelleanlegg og registrerer seg som Plusskunde, kan man både redusere eget energiforbruk og i gitte perioder selge strøm tilbake til strømleverandøren din.

Et smart trekk kan også være å installere lokale batterier som kan lagre strøm fra solcelleanlegget ditt. Da kan du lagre strømmen du produserer på dagen og bruke den om kvelden og natten. Du kan også lagre overskuddsstrømmen fra solcelleanlegget ditt lokalt hvis nettstrømmen er billig, og så bruke den eller selge den tilbake senere når nettstrømmen er dyr.

LES OGSÅ: 5 ting du må vite om trading av strøm til dine bygg

 

Selg strømmen tilbake til strømnettet

Tiltak 2: Styr strømmen

En optimal løsning for å virkelig kutte i energikostnadene til virksomheten din er å installere solenergianlegg og lokal batterilading som styres av en energistyringsløsning for optimal utnyttelse av priser, og effekttopper.  Hvis du topper dette med å bruke en Plusskundeleverandør som gir deg en god pris på nettstrømmen du bruker, og overskuddsstrømmen du selger tilbake, blir du både en miljø- og energivinner.

 

Krav for å bli Plusskunde

For å bli en Plusskunde må man produsere så mye strøm fra eget solcelleanlegg at man i noen timer har større produksjon enn eget forbruk. Produserer du mer, selger du altså enkelt solstrømmen tilbake til den samme strømleverandøren. Det er også noen strømleverandører som i dag tilbyr en egen Plusskunde-avtale hvor man kjøper garantert «grønn strøm» hvis man bruker mer strøm enn man produserer. Hvis din strømleverandør i dag ikke kan tilby deg en fordelaktig Plusskundeavtale – bytt strømleverandør!

LES OGSÅ: Brosjyre fra Ustekveikja Energi og Energiplan

 

Hvordan blir min bedrift Plusskunde?

Som Plusskunde tegner man en egen avtale med strømleverandøren som vil hjelpe deg med å etablere riktig tilknytning hos din nettleverandør (som eier din strømmåler).

Hvis du driver en virksomhet som f.eks. ikke har døgnkontinuerlig produksjon eller ikke har åpent i helgene kan det være fullt mulig at solcelleanlegget på en søndag med fint vær og sol produserer mer strøm pr. time enn det som forbrukes i bygget. Forutsetningen er selvfølgelig at du har gått gjennom og iverksatt tiltak som sørger for at lys, varme og ventilasjon skrus ned i bygget i helgene.

LES OGSÅ: 5 tips til å kutte energikostnader i næringsbygg

 

For å bli Plusskunde er det visse krav som må oppfylles:

  • Man må ha et strømproduserende solcelleanlegg installert og det må være knyttet til vekselstrømnettet i bygget.
  • Du må ha en ny AMS/Smart måler som både måler forbruk og innmating av strøm.

LES OGSÅ: Smarte målere gir nye muligheter for strømkundene

  • Hvis du ikke har fått ny måler ennå må du evt. selv bestille en ‘’4-kvadrant måler’’ til el-anlegget ditt. Denne må du dekke kostnadene til selv.
  • Det kan være verdt å vente til den nye AMS/Smart måleren blir installert hos deg. Dette skjer fortløpende for alle strømkunder i Norge i 2017-2018.
  • En godkjent elektriker må sende inn installatørmelding for solanlegget til nettselskapet ditt.
  • Solcelleanlegget må tilfredsstille gjeldende tekniske krav, som f.eks. at det skal kobles ut automatisk ved strømstans i nettleverandørens distribusjonsnett.
  • Maks produksjon som kan selges tilbake til strømselskapet (innmatning) fra et anlegg kan ikke på noe tidspunkt overstige 100 kW.

 

Dekk inn bedriftens energikostnader

Oppsummert: En optimal løsning for å virkelig kutte i energikostnadene til virksomheten din er å installere solenergianlegg og lokal batterilading som styres av en energistyringsløsning for optimal utnyttelse av priser, og effekttopper.  Hvis du topper dette med å bruke en Plusskundeleverandør som gir deg en god pris på nettstrømmen du bruker, og overskuddsstrømmen du selger tilbake, er du på vei til å bli både en miljø- og energivinner.

Har du flere spørsmål om solcellestrøm? Besøk vår ressurside for installering av solcellepanel.

 

 solcellepanel_energiplan_solcelle-i-norge

 

solcelle solenergi Energistyring

false