Slik plasserer du solcellene for maksimal produksjon

Av Anders Rudlang den 07.06.2017 |

Del:

Skal du først spare penger ved å installere solcellepaneler er det viktig å plassere dem riktig for å få maksimalt utbytte. Vi gir deg tipsene for å ikke kaste bort en eneste stråle.

iStock-506881410.jpgVelg helningsgrad på panelene etter hvor solen er på sommerhalvåret, siden det er da den er lengst på himmelen. Helningsgraden kan også beskytte mot snø i vinterhalvåret, da snøen vil skli lettere av panelene.


Rett deg mot solen

For å få mest mulig ut av solcellepanelene dine, er det viktig at ikke du går glipp av sol fordi taket peker feil vei. Jo mer solcellestrøm du samler opp, jo mer kan du spare, og eventuelt selge tilbake til strømnettet som plusskunde.

LES OGSÅ: Produser egen strøm med solceller som plusskunde

Siden vi er på den nordlige halvkule betyr det at du vil få mest solcellestrøm dersom solcellene er plassert på et sørvendt tak. Øst og/eller vest fungerer også brukbart, men det er nødvendig å bruke støtter/rigg for å vinkle opp solpanelene. Energirådgivere kan hjelpe deg med finjusteringene (perfekt helningsgrad på solpanelene varierer faktisk allerede på så kort avstand som mellom Norge og Danmark), og å veie kostnaden av eventuelle tiltak opp mot den ekstra solinnstrømmingen du kan regne med å fange opp.

LES OGSÅ: Slik utfører vi en solcellekalkyle for næringsbygget ditt

Du må også sørge for at ikke det er trær eller bygninger som skygger for solen lenge av gangen, eller som resulterer i en skygge som vandrer over solpanelene etter solens gang. Velg helningsgrad på panelene etter hvor solen er på sommerhalvåret, siden det er da den er lengst på himmelen. Helningsgraden kan også beskytte mot snø i vinterhalvåret, da snøen vil skli lettere av panelene.

 

Uenighet blant flere forskere

Strømproduksjon fra solceller ville ikke vært en vitenskap uten noen forskere som sier seg sterkt uenige i det alle trodde var fakta, og noen begynner å snakke om hvorvidt vestvendte solceller kanskje fungerer enda litt bedre. Siden vestvendte solpaneler får inn mer strøm på kveldstid når flere er hjemme og strømnettet er mest belastet, kan det vise seg å være noen prosentpoeng mer effektivt. Her må det imidlertid en del finkalkulasjon til for å finne det beste alternativet.

Selv dersom sørvendte solcellepaneler viser seg å være mest effektive, kan du tjene på å strømproduksjon fra solceller under litt andre tider på døgnet enn de fleste andre gjør.

Ukonvensjonelt vendte solcellepaneler kan gi deg muligheten til å selge strøm når det er færre som har overproduksjon. Hør derfor med en kvalifisert energirådgiver før du avskriver taket ditt som uegnet, bare fordi det ikke ligger direkte sørvendt.

Har du flere spørsmål om solcellestrøm? Besøk vår ressurside for installering av solcellepanel.

 

ebok_solcellepanel_næringsbygg

solcelle solenergi

Anders Rudlang

Skrevet av: Anders Rudlang

Anders Rudlang er daglig leder i Energiplan. Han har omfattende og mangeårig bakgrunn fra IKT og Energi. Anders er opptatt av å utvikle og levere avanserte løsninger og tjenester for effektivisering av energibruk i bedrifter og private boliger. Han arbeider med energistyring av energi fra strømnettet, smarte målere, Elhub, solcelleløsninger, batterilagring, elbil ladeløsninger og integrasjon av andre alternative energikilder.
false