Slik tilrettelegger du for elbilladestasjoner i næringsbygg

Av Bjørn Kåre Kaslegard den 28.03.2017 |

Del:

5 essensielle tips for elbillading i bedriften: For deg som er eier eller forvalter av næringsbygg. Ta hensyn til dette i forprosjekt.

lading av elbil naeringsbygg_ev box.pngElbillading på jobb kommer til å bli mer og mer populært. Her med ladeløsninger fra ev-box.com

Det er i stor grad en myte at det er upraktisk å anlegge ladeløsninger for elbil i bedriften eller næringsbygget. Selve installasjonen kan ofte gjøres på eksisterende elektrisk anlegg, og utgiftene kan lett dekkes gjennom økt attraktivitet og betalingsordninger.

I dette innlegget skal vi sette opp en trinnvis oppskrift på hvordan du burde gå fram for å tilrettelegge for elbilladestasjoner i næringsbygg for eiere av elbiler og hybrider.

LES OGSÅ: Lading av elbil - en utfordring i mange fellesanlegg


1. Kartlegg behov for ladepunkter

Det første du må gjøre er å finne ut hvor mange ladepunkter du har behov for.

Hvor mange av de ansatte/kundene dine har statistisk sett elbil? Hva er dine erfaringer? Fagpersoner kan være behjelpelige med å anslå estimater.

Et godt tips er å skaffe flere ladeplasser enn du trenger akkurat i dag. Bare det siste året har det dukket opp 50.000 nye ladbare biler på de norske veier. Det er tydelig at behovet for lading av elbil på arbeidsplassen bare vil øke. Da er det smart å tenke fremover.

 

2. Kartlegg anleggets kapasitet

Mange moderne ladeløsninger for elbil har sikkerhetsmekanismer på plass for å ikke overbelaste anlegget. Likevel kan det være at det eksisterende anlegget ditt ikke har kapasitet nok, i hvert fall ikke når mange biler skal ha strøm samtidig.

Da blir du nødt til å kontakte en elektriker som har erfaring med ladeløsninger for elbil på arbeidsplassen. Effektiv lading krever ofte maksimalt av det en eldre elektrisk kurs klarer å takle, så det handler om å finne en balanse mellom kapasitet og ladetid. Hvis el-anlegget er gammelt er det kanskje på tide med en oppgradering, for eksempel gjennom bedre inntakssikring, eller overbelastningsvern.

LES OGSÅ: 3 spørsmål du bør stille ladeinstallatøren

 

3. Sett opp en kravspesifikasjon

Få hjelp av en ekspert til å sette opp en kravspesifikasjon – en oversikt over ønskede ladepunkter, effekt, montering, strømtilkobling og så videre. Moderne løsninger tillater også automatisk lastbalansering. Da vil anlegget, dersom mange biler lader på én gang, kunne fordele tilgjengelig effekt til de ladepunktene som er i bruk.

Dette er også tidspunktet å tenke over betalingsløsning. Det kan være betaling per lading, strømforbruk, abonnementsordninger, eller en éngangsutgift for medlemmene av borettslag som skal bruke ladepunktene.

Forhør deg gjerne med flere leverandører av ladeløsninger for å finne den beste avtalen. Hvis du bor i Oslo Kommune, kan du i noen tilfeller søke støtte for å dekke noen av utgiftene.

 

4. Installasjon

Før du finner en elektriker til å installere, forsikre deg om at han eller hun har erfaring med elbillading. Det er fremdeles et ganske nytt felt, og mange profesjonelle elektrikere har ennå ikke den nødvendige erfaringen eller kursingen.

LES OGSÅ: Derfor må du ha en profesjonell ladeløsning til din elbil

Tenk litt på hvor du installerer ladepunktene. Du vil gjerne ha dem tett opp mot eltavlen, for å slippe å trekke dyr kabel lang vei. Samtidig er du kanskje ikke interessert i å holde av de beste parkeringsplassene nærme inngangen, bare for elbilister. Dette er en balanse du må ta stilling til selv.

For betalingsløsninger kan du nå etablere ordninger med RFID-kort eller nøkkelringer (keyFOB) for ansatte i bedriften, kunder, eller beboere, for å automatisk registrere og fakturere for forbruk.

 

5. Registrering

Det siste som gjenstår er å melde fra til NOBIL. De har som mål å tilby en komplett oversikt over ladestasjoner i Norge, og ganske snart er dine en del av den.

Har du flere spørsmål om elbillading? Besøk vår ressurside for lading av elbil

elbillading i næringsbygg

elbil elbil-lading

Bjørn Kåre Kaslegard

Skrevet av: Bjørn Kåre Kaslegard

Bjørn kåre Kaslegard er energirådgiver i Energiplan. Han er kybernetikkingeniør og har bakgrunn fra byggautomasjon og ventilasjonsbransjen. Bjørn Kåre er opptatt av å hente det beste ut av de tekniske anleggene i ett bygg. Fokus til enhver tid er å behovstilpasse og optimalisere driften med tanke på inneklima, energiforbruk og energikostnader. Han jobber med energianalyse/rådgivning, energimerking, rådgivning innen byggautomasjon/SD og elbil ladeløsninger.
false