Slik tilrettelegger du for solenergi i næringsbygg

Av Tom Jonberg den 18.09.2017 |

Del:

Du eier et næringsbygg og vurderer å installere solceller, men kvier deg litt for hva slags jobb det vil innebære. Dette er hva du kan forvente.

Det er gode grunner til å utnytte solenergi dersom du eier et næringsbygg. Det kan lette på driftskostnader, hjelpe på omdømmet ditt (særlig i Vest-Europa), og strømmen kan til og med selges tilbake til strømselskapet. Slik går du fram for å finne ut om solceller for næringsbygget er gunstig for deg, og videre skaffe og installere dette.

solceller næringsbygg.jpg
Mange bygg har krav til estetikk og utseende hvor solcellepaneler på taket passer dårlig, eller kan bryter med lover og regler. Her fra en nederlandsk kontorbygning med integrerte solcellepanel (BIPV) på fasaden. 

LES OGSÅ: Case: Norges mest energieffektive svømmehall

Har du flere spørsmål om solcellestrøm? Besøk vår ressurside for installering av solcellepanel.

 

Planlegging

Det første du vil gjøre er å høre med en energirådgiver om bygget ditt er egnet for solceller. Er det trær eller andre bygninger i veien for sola, er taket vendt i riktig himmelretning, og kan bygningskroppen tåle vekten av anlegget?

LES OGSÅ: Når lønner det seg med solenergi for næringsbygg?

Gjennom en kombinasjon av satellittfoto, databaser med for eksempel gjennomsnittlig solinnstrømming, og fysisk befaring, kan du få en ganske solid pekepinn på hvorvidt solenergi er gunstig for deg. I tillegg vil du kunne be om en ROI-analyse basert på årlig strømforbruk og installasjonskostnader, for å se hvor mye penger du faktisk kan forvente å spare over tid.

Alt dette er som regel uforpliktende og gratis.

LES OGSÅ: Slik utfører vi en solcellekalkyle for næringsbygget ditt

 

Installasjon

Sørg for at du finner en skikkelig montør til å gjøre installasjonen. Du vil ikke ende opp med useriøse firmaer uten erfaring fra denne type montering,  eller i ytterste konsekvens svart arbeidskraft som kan ta mange snarveier, og ikke overholder gunnleggende sikringskrav. Det kan koste deg dyrt, både ved at anlegget ikke fungerer maksimalt, og kan medføre et potensielt erstatningsansvar eller mangel på støtte fra Enova.

LES OGSÅ: Slik får du støtte til å installere solceller (næringsbygg)

En seriøs aktør vil ha gjort en befaring i forkant for å sjekke om bygningskroppen i det hele tatt kan bære anlegget – det er snakk om mange tonn med avansert teknologi.

Etter at installasjonen er gjort burde du også opprette plusskundeordning med strømselskapet ditt, slik at du kan selge strømmen tilbake til dem når du produserer mer enn du kan bruke selv.

 

Pris

Hva koster så hele prosessen med solceller i næringsbygget fra start til slutt? Det varierer så klart voldsomt avhengig av størrelsen på prosjektet, men om du tenker på at det for en vanlig bolig koster mellom 50-150.000 kr for et solcelleanlegg, kan du ut i fra dette gi et estimat basert på størrelsen på næringsbygget ditt.

LES OGSÅ: Hva slags ROI kan jeg forvente fra solceller på næringsbygg?

Med dagens strømpriser vil det typisk ta 10-15 år å spare inn installasjonskostnadene, men det er sannsynligvis en ganske pessimistisk tidsramme når du tar i betraktning hvordan strømprisene øker. Etter dette vil du gå i pluss hvert år så lenge anlegget fortsetter å produsere strøm.

Husk også å søke støtte fra Enova, og potensielt også fra kommunen. Store installasjoner kan få nesten 30.000 kr dersom du sender inn dokumentasjon i etterkant.

Dette er en forkortet utgave av informasjonen fra vår e-bok om samme tema. Er du interessert i mer informasjon finner du den her: 

solcellepanel_næringsbygg

solcelle solenergi

false