Slik tilrettelegger Energiplan for elbillading i næringsbygg og borettslag

Av Tom Jonberg den 20.02.2018 |

Del:

Om du har valgt eller vurderer å installere ladestasjoner gjennom Energiplan er du sikkert nysgjerrig på hva det innebærer i detalj. Da er dette artikkelen du burde lese.

Energiplan E-Golf elbillading på Karihaugen.jpg
Her Energiplan’s E-Golf under lading på det nye anlegget til Karihaugen borettslag. Dette sto klart i juli 2017.  Har du flere spørsmål om elbillading? Besøk vår ressurside for lading av elbil

 

Teknologien

Vi har et tett samarbeid med nederlandske EVBox for å tilby deg og andre kunder deres markedsledende ladestasjoner. De er blant markedets mest populære, og den innovative teknologien har ført til at over 48.000 ladepunkter er installert, spredt over hele Europa, herav et raskt økende antall i Norge.

EV BOX_elbillading_Energiplan.jpg
Våre ladestasjoner er av type semi-hurtige ladestasjoner levert fra EV-Box, som vist her. Alle ladestasjoner er nett-tilknyttet og administreres av Energiplan AS, og tilpasses ditt strømnett. 

LES OGSÅ: Slik går du frem for å skaffe elbillading i borettslaget

Ladestasjonene for elbillading som leveres til borettslag, sameier, fellesgarasjer m.m. er semihurtige AC-ladere (vekselstrøm, opptil 22 kWh ladekapasitet) og de bruker type 2-kontakter med modus 3-ladeprotokoll. Dette er løsninger spesialbygget for elbillading og med automatisk lastbalansering.

De eneste ladepunktene som kan levere raskere lading er de store hurtigladestasjonene (Tesla, CCS m.m.) du finner langs de store veiene, men disse er ikke egnet for bygg der bilene uansett står parkert over lengre tid (fra 2-3 timer og oppover). De store hurtigladerne krever også mye mer strømkapasitet enn de aller fleste vanlige bygg har tilgjengelig. ''Destination Charging'' opptil 22 kWh er løsningen for de aller fleste borettslag, boligsameier og fellesgarasjer.

Våre EVBox løsninger har en ladehastighet på mellom 3,7-22 kW, tilpasset ditt strømnett og hva slags belastning det tåler.

Energiplan er din partner gjennom hele installasjonsprosessen. Vi samarbeider tett med elektriker (installasjonsfirma) og alle andre involverte parter, fra første møte og befaring og helt til ladestasjonene står på plass klar for lading. Vi hjelper deg med å holde i alle trådene.

LES OGSÅ: Ladeløsninger for elbil – dette er alternativene

 

Elektrisk Infrastruktur

Det er meget viktig at det tas riktige valg for å unngå unødige ekstrakostnader når kapasiteten og antall ladere skal utvides etter hvert som flere kjøper elbil. Vi tilbyr ulike modulbaserte løsninger for elektrisk infrastruktur hvor det tilrettelegges for at de fleste/alle parkeringsplassene i et garasjeanlegg kan forberedes for ladepunkt, uten at dette koster en formue i infrastruktur og installasjon.

EV BOX Business Line ladestasjoner_Energiplan_elbillading.png
Energiplan leverer markedets mest avanserte ladeløsninger fra EV-Box i Nederland. 

 

Funksjonalitet og muligheter

Ladestasjonene er knyttet opp via nettet til en backoffice-skyløsning, som gjør at vi kan overvåke og administrere alle ladepunktene. Med mindre det er noe fysisk galt som må rettes opp i (strømbrudd, ødelagt/skadet ladeboks), kan vi oftest enkelt hjelpe deg via fjernsupport.

EV BOX elbillading Energiplan.jpg

Ønsker du å inkludere en betalingsløsning for å finansiere utgiftene gjennom brukerne selv, ordner vi det gjerne for deg. Vanlige betalingsmetoder er bruk av RFID-brikke med nøkkelring eller kort. Vi distribuerer egne ladebrikker, men om kort tid kan du også bruke Elbilforeningens ladebrikke på alle våre ladestasjoner.

LES OGSÅ: Lading av elbil - en utfordring i mange fellesanlegg

Det kan også lønne seg å skifte strømleverandør til vår samarbeidspartner Ustekveikja Energi. Da får du faktura for strøm i boligen din og for ladingen spesifisert på samme faktura. På offentlig tilgjengelige ladestasjoner fra Energiplan/Ustekveikja får du opptil 50 øre rabatt for hver eneste kWh som lades på stasjonene.

 

Kombinere elbillading med andre tjenester

Kombiner_elbillading_med_solstrom.jpg
Å styre energibruken blir viktigere og viktigere. Skaff deg et kontrollsystem for full oversikt.  

Ofte er det penger å spare ved å kombinere installasjonen av flere energitiltak på én gang, for å unngå dobbelt opp med kostnader. Mange velger for eksempel å installere solceller samtidig, og da finnes det muligheter for å mate solstrømmen direkte inn i ditt lokale strømnett og direkte inn til ladestasjonene.

Et annet smart tiltak er energistyringssystem, som automatisk begrenser energibruken og som har kontroll på effekttoppene. Planlegger du å installere eller oppgradere dette, er det viktig å få elbil-infrastrukturen og solcelleanlegget koblet opp mot styringssystemet.

Hør gjerne med våre eksperter hva som er mulig og/eller gunstig for bygget ditt, så setter vi opp et forslag i samspill med dine ønsker. Slik kan du sørge for at ikke bare du får den fremste løsningen dagens teknologi tillater, men også den som gir best mulig inntjening på sikt.

seminar_elbillading_borettslag

elbil elbil-lading

false