Visste du at alle yrkesbygg over 1000 kvm må ha energimerking?

Av Tom Jonberg den 22.02.2018 |

Del:

Alle yrkesbygg over 1000 kvm skal, i følge norsk lovgivning, alltid ha en gyldig energiattest. Hvis du leier ut lokaler, skal alle bygg over 50 kvm ha energiattest.


Slik lyder loven:

“Fra 1. juli 2010 skal alle yrkesbygg over 50 kvm (BRA) være energimerket ved utleie og salg (og nybygg). For store yrkesbygg (1000 kvm samlet BRA) gjelder i tillegg kravet om at gyldig attest skal foreligge uavhengig av salg og utleie.”

 iStock-502836942.jpg

BJØRVIKA: Det er få yrkesbygg som slipper unna energimerking, og energieffektive nybygg har spesielt gode forutsetninger for å oppnå en god score. 

 

Eier du et bedriftsbygg på over 1000 kvm har du krav på å energimerke det. Ikke nok med det – dersom bygget er på 1000 kvm eller mer, skal gyldig energiattest henges opp tilgjengelig for besøkende. Du skal i tillegg gjøre energiattesten søkbar via Altinn (energimerking.no). Dette er ikke bare en byråkratisk regel, men også en mulighet til å kartlegge muligheter for kostnadsbesparinger på sikt.

 

Hva står i en energiattest?

En energiattest vil fokusere mest på fysiske tilstander, som bygningskropp, isolasjon, vinduer, og tekniske anlegg. Hvordan bygningen drives energimessig i praksis er noe det ofte kan være lurt å kartlegge i tillegg.

På grunnlag av informasjonen i attesten regner en ekspert ut beregnet levert energi i løpet av et år, og gir bygningen en karakter fra A-G.

A og B er veldig bra, og betyr at bygningen overskrider gjeldende energistandard, og/eller bruker energieffektive systemer som solcellepaneler eller varmepumpe. De fleste eksisterende bygninger faller imidlertid lenger ned på skalaen, og ligger gjerne helt nede på E-G.

 

Hvem kan utføre en energimerking?

Energimerking er en komplisert jobb, og er nødt til å gjøres av en kvalifisert ekspert. En ekspert skal ha ingeniørkompetanse på bachelornivå, med hovedvekt på bygningsteknikk og energifag. I tillegg skal han ha minst to års praksis fra energiberegninger for bygninger med tekniske anlegg.

Med riktig kompetanse har byggeier lov til å utføre energimerking selv, så lenge han ikke er tilknyttet bedriften. Etter at energimerkingen er fullført, skal den også lastes opp til AltInn, så man lett kan se om et bygg har attest eller ikke.

LES OGSÅ: Energistyring (og 4 andre tjenester Energiplan tilbyr din bedrift)

 

Fordelene ved en energiattest

Sammen med attesten vil en energirådgiver sette opp en liste over foreslåtte tiltak for å spare energi. Du er ikke pliktig å følge disse, men de er som regel beregnet å være lønnsomme på sikt, siden du sparer drifts- og oppvarmingskostnader. Det kan derfor være smart å ta dem med i beregningen neste gang du skal oppgradere eller vedlikeholde bygningen, om ikke du implementerer dem med én gang.

En gyldig energiattest er også helt nødvendig ved salg og utleie av bygningen. Ingen har lyst til å betale for et bygg som ikke følger gjeldende forskrifter. Det gjelder også ikke å undervurdere effekten av et «grønt» bygg når det skal ut på markedet. Det kan gjerne være grønnfargen som skiller deg fra konkurrentene, både omdømmemessig, og for å skilte med lavere energikostnader.

 

guide energimerking av yrkesbygg

Denne bloggposten ble opprinnelig publisert 13. jan 2017, og oppdatert 22. feb 2018.

energimerking Energistyring

false